3.360 vizualizări

Vizita oficială la Kiev a președintei Maia Sandu, în presă: între știri cu informații la minut și note subiective ori ironice

Președinta Republicii Moldova a efectuat marți, 12 ianuarie, o vizită oficială în Ucraina, la invitația omologului său, Vladimir Zelenski. Este prima vizită oficială în străinătate a Maiei Sandu de la învestirea în funcţia de preşedintă a ţării. Cei doi șefi de state au susținut o conferință de presă și au semnat mai multe documente bilaterale moldo-ucrainene. 

Printre subiectele discutate de Sandu și Zelenski s-a numărat lupta comună împotriva contrabandei din zona frontierei, asigurarea protecției mediului, securitatea domeniului energetic și dezvoltarea continuă a comerțului bilateral. Totodată, cei doi lideri au agreat să continue discuțiile pe teme ce țin de agenda bilaterală, securitatea regională, să intensifice eforturile comune în ceea ce privește integrarea europeană, inclusiv prin crearea unui consiliu la nivel de președinți. 

Prima vizită oficială în afară a președintei a ținut locul știrilor de top la rubricile de politică și actualitate. Cele mai multe instituții media au venit cu știri la minut, transmisiuni live ale declarațiilor de presă, informând într-o manieră echidistantă și bine documentată (Zdg.md, Radio Europa Liberă, Agora, Jurnal.md, Radio Chișinău, Agenția IPN ș.a.). O altă parte a presei (Ntv.md, Primul.md, ) s-a arătat neinteresată de eveniment, oferind spațiu unei singure știri de câteva rânduri. Diferența, în acest caz, au făcut-o titlurile – „Sandu s-a pronunțat pentru construcția Hidrocentralei de la Novodnestrovsk, care poate lăsa Capitala Moldovei fără apă” și „Scandalos! Capitala ar putea rămâne fără apă. Maia Sandu susține proiectul Ucrainei, care duce la secarea Nistrului”.

Portalul Kp.md a reflectat vizita la Kiev a șefei statului în mai multe materiale de presă (știri, editoriale, interviu), strecurând note subiective din partea autorilor: „Rezultatele primei vizite oficiale a președintei R. Moldova la Kiev: A strigat «Slavă Ucrainei!», a ars podurile cu Moscova și adoptă experiența luptei «regiunilor rebele»” (orig. „Итоги дебюта президента Молдовы в Киеве: Кричала «Слава Украине! », сжигала мосты с Москвой и перенимает опыт борьбы с «мятежными регионами»”), „«Prietenie împotriva Moscovei»: De ce președinta Moldovei Sandu se grăbea atât de mult la Zelenski” (orig. „«Дружить против Москвы»: Почему президент Молдовы Санду так спешила к Зеленскому”), „Întâlnirea dintre Maia Sandu și Vladimir Zelenski nu a dus la schimbări pe probleme-cheie pentru Moldova” (orig. „Встреча Майи Санду и Владимира Зеленского не привела к сдвигам по ключевым для Молдовы вопросам”).

Pe un ton ironic, despre întrevederea celor doi lideri politici a titrat și portalul Telegraph.md: „Pentru a nu se hurduca pe drumul prost până la Otaci, Maia Sandu s-a dus la Kiev pe la Palanca”,  „DOC // Maia Sandu și Zelensky s-au înțeles să facă un pod peste Nistru, dar nu au bani nici pentru piatra de temelie”.

Vedeți mai jos selecția de știri.

Scandalos! Capitala ar putea rămâne fără apă. Maia Sandu susține proiectul Ucrainei, care duce la secarea Nistrului

Președintele Maia Sandu susține intenția Ucrainei de a construi Hidrocentrala de la Novodnestrovsk, care ar putea lăsa municipiul Chișinău fără apă. Subiectul a fost discutat în cadrul întrevederii dintre Sandu și Volodomir Zelenski, la Kiev.
Primul.md

Președinții Moldovei și Ucrainei vor să coopereze pentru continuarea parcursului european

Președinta Moldovei, Maia Sandu, a avut la Kiev întrevederi cu liderii ucrainieni, după o lunga perioada in care relația moldo-ucraineană a fost, practic „înghețată”.
Radio Europa Liberă

«Дружить против Москвы»: Почему президент Молдовы Санду так спешила к Зеленскому

Избранная в ноябре 2020-го новым президентом Молдовы Майя Санду, вступившая в должность 24 декабря 2020-го, свой первый международный визит после инаугурации решила нанести в столицу соседней Украины.
Kp.md