3.207 vizualizări

Cererea de aderare la UE, între moment istoric și motiv pentru a chema oamenii în stradă

Republica Moldova, împreună cu Ucraina și Georgia, a semnat, pe 3 martie, cererea de aderare la Uniunea Europeană, iar luni, 7 martie, cele 27 de state membre ale blocului comunitar au convenit asupra inițierii procesului de aderare. Presa din Republica Moldova a reacționat diferit la acest eveniment. În timp ce majoritatea posturilor TV din țară l-au calificat drept „moment istoric pentru Moldova”, cele afiliate PSRM au condamnat decizia autorităților, iar televiziunile care aparțin Partidului Șor au publicat declarația liderului său, în care amenință că va scoate oamenii în stradă, pentru a da jos puterea, dacă cererea nu va fi retrasă „imediat”.

ProTV Chișinău a prezentat evenimentul ca pe o „zi istorică pentru Republica Moldova”, citând declarația șefei statului, Maia Sandu, precum că „cererea a fost semnată în contextul crizei de securitate din regiune, dar odată cu semnarea acestui document Moldova alege să fie parte a lumii libere”.

La fel, TV8 și Jurnal TV, în principalele  buletine de știri ale zilei, au informat despre semnarea cererii de aderare la UE ca despre un moment istoric. TV8 a citat-o pe Maia Sandu, care a afirmat că „Republica Moldova trebuie să aibă un parcurs european clar”, iar Jurnal TV a evidențiat un alt moment din discursul președintei: „Cu eșecuri și lecții învățate, este momentul să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul țării”.

De cealaltă parte, informând despre acest eveniment, posturile afiliate PSRM și Partidului Șor au scos în prim-plan aprecierile negative date evenimentului de cele două formațiuni politice.  NTV Moldova și Primul în Moldova au citat masiv declarația PSRM, care a condamnat „populismul” autorităților și a cosiderat cererea de aderare drept „inițiativă pur de partid al guvernării, ce poate provoca dezbinarea societății din țară pe criterii politice”.

TV6, într-un potpuriu de reacții și opinii luate de la politicieni locali și străini, a pus accent pe declarațiile lui Ilan Șor: „Imediat, retrageți cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”; „Lăsați jocurile geopolitice”; „Voi aduceți în țară moarte și război”; precum și  amenințările acestuia că, dacă nu va fi auzit, își rezervă dreptul de a chema oamenii în stradă pentru a da jos puterea.

Urmăriți, mai jos, câteva secvențe video din emisiunile a trei posturi tv la subiect.

PSRM condamnă decizia autorităților

„Partidul Socialiștilor condamnă graba cu care conducerea țării a depus cerere de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Reprezentanții formațiunii au calificat această inițiativă drept una populistă care poate provoca destabilizarea situației interne și dezbinarea societății pe criterii politice. Ei susțin că astfel de decizii importante trebuie să fie aprobate prin consens național în urma unui referendum. Vlad Bătrâncea, secretarul executiv al PSRM: „PSRM condamnă populismul autorităților și îndeamnă la cele mai importante decizii alețării să fie realizate prin consens național, în conformitate cu Constituția, prin referendum”.
NTV Moldova

Moment istoric pentru Republica Moldova

„Moment istoric pentru Republica Moldova. Țara noastră a semnat cu puțin timp în urmă cererea de aderare la Uniunea Europeană. Președinta Maia Sandu a ieșit într-un briefing de presă însoțită de președintele Parlamentului Igor Grosu dar și de premierul Nahatia Gavrilita. „Unele decizii trebuie luate prompt, în fața pericolelor a sublinia președintele țării. În 30 de ani de independență Republica Moldova s-a maturizat. Cu eșecuri și lecții învățate, este momentul să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul țării”, a continuat în discursul său președintele Maia Sandu”...
Jurnal.md

Unii condamnă, alții apreciază

„Decizia Președintelui Maia Sandu de a depune cerere de aderare la Uniunea Europeană a stârnit reacții diferite între politicienii din țara noastră dar și oficialii străini. (...) Iar liderul Partidului Șor i-a cerut Maiei Sandu să retragă cererea de aderare la UE pentru a nu provoca război în țară. Ilan Șor: „Imediat, retrageți cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. NU e momentul potrivit de discutat despre acest subiect. Lăsați jocurile geopolitice. Voi aduceți în țară moarte și război. Țara vrea pace”. Dacă nu va fi auzit politicianul spune că își rezervă dreptul de a chema oamenii în stradă pentru a da jos puterea”...
TV6.md