Despre noi

Mediacritica.md este un portal informativ administrat de Centrul pentru Jurnalism Independent, care combate fenomenul propagandei și al manipulării în presă, și dezvoltă spiritul critic al consumatorilor de media din Republica Moldova.

Portalul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase – STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).

Misiunea Mediacritica este să contribuie la cultivarea spiritului critic al consumatorilor de presă din Republica Moldova, prin reperarea cazurilor de propagandă și de manipulare din mass-media.

Mediacritica își propune, astfel, să sporească gradul de conștientizare a consumatorilor de media în materie de conținut jurnalistic și să devină un site de referință din Moldova, care combate dezinformarea și propaganda proliferate prin intermediul mijloacelor de informare în masă.

Conţinut şi structură

Mediacritica.md publică știri, analize, comentarii, studii de caz, care sunt structurate în cadrul a cinci categorii/rubrici: Filtrează informația!, Acțiuni, Media în vizor, Observator și ABC-ul presei. De asemenea, Mediacritica va publica video-uri și va oferi cititorilor săi posibilitatea de a-și testa cunoștințele în domeniul mass-media prin intermediul unor jocuri interactive.

Filtrează informaţia! prezintă o selecţie de trei ştiri care tratează acelaşi subiect. Însă, doar una dintre aceste ştiri corespunde standardelor jurnalistice.

Acţiuni prezintă evenimentele organizate de CJI şi parteneri noştri, API şi ATJI în cadrul proiectului Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase.

Media în vizor prezintă exemple de ştiri, realizate cu derapaje de la Ghidul cu norme etice şi alte norme jurnalistice.

Observator este rubrica ce găzduieşte studii de caz şi comentarii realizate de către diverşi experţi media despre felul în care presa manipulează şi face propagandă.

ABC-ul presei este un „dicţionar specializat” ce conţine video-uri şi articole care explică principiile pe care este construită presa şi modul în care funcţionează media.

Valori

  • Informăm corect și imparțial
  • Condamnăm propaganda de orice culoare și manipularea din mass-media
  • Pledăm pentru o presă profesionistă, independentă și echidistantă