1.549 vizualizări

5 falsuri care au circulat în mediul online de la demararea războiului în Ucraina, dezmințite oficial

În ultimele zile, spațiul online este invadat de știri false cu caracter manipulator, care dezinformează cetățenii, îi incită la ură sau încearcă să justifice războiul din Ucraina. Vă prezentăm în continuare cinci falsuri care au circulat pe Internet de la demararea acțiunilor militare în statul vecin.

Fals 1: Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova au primit mesaje textuale false de înrolare în armată.

Guvernul a dezmințit oficial această manipulare și a cerut Poliției să identifice sursele care se fac vinovate de răspândirea ei, amintind totodată că cei care distribuie astfel de falsuri sunt pasibili de răspundere penală.

Fals 2: Republica Moldova ar urma să se implice militar în războiul din Ucraina

Autoritățile atrag atenția că această informație este falsă și declară că Republica Moldova este un stat neutru, care va continua să acționeze prin prisma acestui principiu constituțional.

Fals 3: Videoul Acum 50 de minute la granița cu Ucraina”, apărut pe rețelele sociale, în care se afirmă că zeci de mii de oameni ar traversa granița dintre Ucraina și Republica Moldova

Poliția de Frontieră a dezmințit informațiile și a avertizat că înregistrarea video este un fals.

Fals 4: Aeronave NATO ar fi aterizat pe Aeroportul Mărculești

Autoritățile atenționează că informația este un fals. Spațiul aerian al Republicii Moldova este închis de câteva zile și nicio aeronavă nu a aterizat la Mărculești.

Fals 5: Bărbații moldoveni au interdicție să părăsească țara

Știrea nu corespunde adevărului, întrucât Guvernul nu a instituit vreo interdicție de ieșire din țară a bărbaților.

Accesați canalul „Prima Sursă” pe Telegram, pentru a vă informa și despre alte falsuri și manipulări apărute în spațiul mediatic online sau offline privind criza de securitate din Ucraina. Tot aici veți afla și despre cele mai importante decizii ale autorităților din Republica Moldova luate în contextul războiului din țara vecină.