10.929 vizualizări

Adoptarea de către Parlament a proiectului de lege privind dezinformarea, văzută diferit de către posturile de televiziune

Parlamentul a adoptat, pe 7 aprilie, în primă lectură, un proiect de lege care urmărește combaterea dezinformării și propagandei în spațiul informațional public din Republica Moldova. Acesta prevede sancțiuni pentru instituțiile media și persoanele care promovează informații ce încalcă normele  stabilite de legislație și de Concepția securității naționale a Republicii Moldova, amenințând în acest fel securitatea informațională a țării. Posturile TV naționale au reflectat pe larg dezbaterea din Parlament a acestui proiect de lege, dar unele din ele, în special cele afiliate partidelor politice, au reflectat evenimentul unilateral, scoțând în prim-plan poziția patronilor politici în detrimentul informării obiective și corecte.

Astfel, NTV Moldova, afiliat PSRM, în reportajul pus pe post în principalul buletin de știri al zilei de 7 aprilie a menționat în titlu că legea ar fi „scandaloasă”, iar în preambul a tras concluzia subiectivă precum că „majoritatea parlamentară a votat în mare grabă” acest proiect în prima lectură. Postul a prezentat pe larg poziția deputaților BCS, care s-a rezumat la faptul că structurile statului au fost „abilitate cu puteri excesive pentru a-i pedepsi pe cetățeni pentru publicarea și distribuirea unor informații considerate drept false de către autorități”.

Aceeași poziție în reflectarea subiectului a adoptat-o și postul Primul în Moldova.

TV6, evidențiază în titlul Tribună blocată și nemulțumiri” protestul deputaților BCS, a adăugat că și deputații Partidului Politic Șor s-au declarat împotriva proiectului, calificând-ul drept „lege care impune cenzura”. Știrea pusă pe post de TV6 nu informează telespectatorii despre proiectul propriu-zis, ci prezintă unilateral declarațiile opoziției cu privire la proiect. La sfârșit, postul trage concluzia: „Totuși, proiectul de lege a fost votat în prima lectură de majoritatea parlamentară, care susține că inițiativa are scopul de a opri dezinformarea populației”.

De o abordare mai amplă a dat dovadă postul TVR Moldova, care a prezentat în reportaj pozițiile deputaților din diferite fracțiuni parlamentare și a pus pe post opinia unui reprezentant al societății civile în știrea „Legea securității naționale, mărul discordiei”. Totuși, în material sunt prezente și unele afirmații subiective, care nu-și au locul într-o știre. De exemplu, protestul deputaților BCS este numiti „bâlci”. Despre proiectul de lege se spune că ar fi fost votat „spre disperarea” celor din opoziție…

Postul Jurnal TV a reflectat echidistant și corect subiectul, prezentând echilibrat toate punctele de vedere.

Vedeți mai jos o selecție de știri la temă.

Lege scandaloasă în parlament

Majoritatea parlamentară a votat în mare grabă un proiect de lege în prima lectură. Documentul le oferă instituțiilor statului mai multe competențe în procesul de combatere a propagandei și dezinformării. Opoziția a criticat inițiativa și a acuzat guvernarea de consolidarea controlului prin instituirea dictaturii și persecutarea oamenilor cu gândire liberă. Așa-numita lege anti fals conține modificări la șapte acte normative. Autorii ei susțin că le vor oferi instituțiilor statului mai multe instrumente pentru combaterea propagandei și dezinformării, inclusiv sancțiuni drastice.
NTV Moldova

Spațiul informațional, securizat

Amenzi de până la 100 de mii de lei riscă furnizorii de servicii media care vor difuza conținuturi calificate drept dezinformare sau informații care afectează securitatea spațiului informațional audiovizual. Dacă abaterea va fi admisă repetat furnizorilor le va fi retras dreptul de emisie pentru o anumită perioadă.  În ceea ce ține de site-urile care vor promova falsuri, acestea vor fi blocate de către SIS – sunt prevederile unui proiect de lege aprobat astăzi în primă lectură de către deputații PAS. BCS a părăsit ședința în semn de protest. Alături de deputații din Partidul Șor ei au declarat că actuala putere vrea să instituie dictatura.
Jurnal TV

Legea securității naționale, mărul discordiei

Amenzi de până la 100 de mii de lei şi retragerea timp de 3 zile a emisiei pentru instituțiile media din Republica Moldova care propagă informații false. În plus, serviciul de informații şi securitate va decide ce informații reprezintă o amenințare pentru spațiul public. Asta au propus într-un proiect de lege deputații PAS, proiect ce a și fost votat spre disperarea celor din opoziţie. Comuniştii şi socialiştii au organizat un adevărat „bâlci” în Parlament prin care și-au manifestat dezacordul. Proiectul de lege ce trebuie să aducă corectitudine în spaţiul informaţional ia scos din sărite pe deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor.
TVR Moldova