2.656 vizualizări

Vizita la New York și discursul Maiei Sandu la ONU, văzute prin lentilele unor televiziuni controlate politic 

Presa a scris cu lux de amănunte despre vizita președintei Maia Sandu la New York și discursul său la cea de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU, care a avut loc în această săptămână. Prezența șefei statului la acest eveniment a fost însă interpretată diferit în mass-media controlată politic, iar televiziunile afiliate lui Ilan Șor și Socialiștilor au încercat să-i reducă din importanță. 

Accent TV, de exemplu, și-a axat știrea pe negațiile politologului Valeriu Reniță, precum că discursul Maiei Sandu „n-a surprins pe nimeni”, s-ar fi limitat la „fraze ambigue” și  „nu va avea niciun impact pozitiv asupra Moldovei”. 

La rândul său, TV6 a relatat despre vizita Maiei Sandu la New York doar prin prisma întâlnirii pe care ar fi avut-o cu fiul lui George Soros. Trecând cu vederea tezele expuse în discursul președintei, lentilele politice de la TV6 nu au uitat să amintească, în context, că George Soros ar fi „suspectat de finanțarea revoluțiilor colorate și tentative de a supune controlului unele guverne naționale”…

TVR Moldova a informat obiectiv cetățenii despre eveniment și a scos în prim-plan principalele aspecte la care s-a referit președinta Maia Sandu în discursul său.

Vedeți mai jos o selecție de știri.

Sursa foto: Maia Sandu/Facebook

Stai să vezi ce am să-ți spun

„Președintele Maia Sandu n-a surprins pe nimeni când, de la tribuna ONU, i-a solicitat Federației Ruse să-și retragă contingentul de militari de pe teritoriul regiunii transnistrene. În discursul său, Sandu s-a limitat la fraze ambigue și asta în timp ce i s-a oferit posibilitatea unică de a vocifera problemele reale cu care se confruntă țara și a atrage atenția comunității mondiale asupra lor. Declarația a fost făcută pentru postul nostru de către politologul Valeriu Reniță. Discursul Maiei Sandu la cea de-a 76-a Sesiune a Adunării Generale a ONU nu va avea niciun impact pozitiv asupra Moldovei”.
Accent TV

Maia Sandu cere retragerea trupelor ruse

„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a solicitat de la tribuna Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană și evacuarea tuturor munițiilor depozitate în stânga Nistrului. Șeful statului a declarat că autoritățile de la Chișinău vor continua să promoveze şi să ceară respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, pe care nu o controlează. Maia Sandu a subliniat că așa-numitul conflict transnistrean trebuie rezolvat doar pe cale pașnică. Ea a reiterat că e nevoie de găsirea unei soluții politice cu respectarea suveranității şi integrității teritoriale a statului”.
TVR Moldova

Maia Sandu, întâlnire cu Soros

„Aflată la New York, președintele țării, Maia Sandu, a avut mai multe întrevederi. Printre acestea se numără și una cu Alex Soros, fiul magnatului George Soros. Dezvăluirea a fost făcută chiar de acesta, într-o postare pe pagina sa de Instagram, unde a atașat și o fotografie alături de șeful statului. Reprezentanții Președinției Republicii Moldova au confirmat întrunirile, însă fără a menționa despre cea cu Soros. (...) Miliardarul și filantropul George Soros este una din cele mai controversate figuri la nivel mondial, fiind suspectat de finanțarea «revoluțiilor colorate» și tentative de a supune controlului unele guverne naționale”.
TV6