2.359 vizualizări

Valul de scumpiri din ultima săptămână, prilej pentru unele televiziuni de a declanșa panică și acuzații cu tentă politică

Televiziunile din Moldova au scris pe larg și diferit, săptămâna curentă, despre scumpirea zilnică a carburanților de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), precum și despre o posibilă majorare a prețurilor la produsele alimentare, care a început și va putea continua după creșterea tarifelor la gaze și la produsele petroliere.

Pentru TV6, postul afiliat lui Ilan Șor, creșterea zilnică a prețului la carburanți a servit drept prilej de a răspândi panică printre cetățeni, precum că „în ultimele săptămâni, un val de scumpiri a venit peste Moldova”, cu accente subliniate mai ales în vox-populi, care însoțește știrea. Postul citează pe larg și declarația Federației Naționale a Sindicatelor, care conține propuneri de majorare a salariului minim, fără să indice și sursele financiare pentru aceasta.

Iar pentru NTV Moldova, televiziune afiliată PSRM, scumpirile au însemnat un motiv în plus de a acuza partidul de guvernământ, „care a promis că va lupta cu corupția, va majora pensiile și salariile, iar acum nu face nimic pentru asta” și chiar… de a suspecta guvernarea de „înțelegere secretă” cu ANRE și companiile petroliere.

Postul public, în principala emisiune informativă a zilei, Mesager, a reflectat subiectul în mai multe știri difuzate pe parcursul săptămânii, dar a operat cu surse mai variate, încercând să evite acuzațiile și să explice de pe poziții obiective fenomenul scumpirilor.

Vedeți mai jos o selecție de știri.

Sursa foto: Kaktus.media

Sindicaliștii bat alarma

„În contextul creșterii tarifelor și a prețurilor pentru servicii Federația Națională a Sindicatelor cere autorităților să ofere susținere celor mai sărace pături a moldovenilor. Sindicaliștii au stabilit un set de măsuri într-o declarație oficială pe care au trimis-o Guvernului și parlamentului. Astfel, ei solicită asigurarea populației cu pâine socială , stabilirea unui salariu minim în mărime de cel puțin 3100 de lei, dar și oferirea pensiilor, burselor și îndemnizațiilor suplimentare la indexarea bianuală.”
TV6

După carburanți, produsele de panificație, și lactatele s-ar putea scumpi

„După carburanți, produsele de panificație, și lactatele s-ar putea scumpi. Mai mulți producători de lapte și produse lactate din nordul și sudul țării invocă scumpirea surprinzătoare a furajelor în condițiile în care anul 2021 a fost unul roditor. De asemenea, producătorii anticipează și majorarea tarifelor la gazele naturale, fapt care, în opinia lor, ar putea determina inclusiv scumpirea lactatelor.”
Moldova1

Oamenii cer demisia ANRE

„Răbdarea cetățenilor pare să ajungă la limită. Oamenii sunt revoltați de scumpirile fără de capăt a produselor petroliere și îi cer Guvernului să intervină pentru a demite conducerea ANRE. În opinia lor, acești funcționari nu sunt capabili să gestioneze situația. De asemenea, societatea s-a dezamăgit total de actuala guvernare, care a promis în alegeri viață bună, însă nu a întreprins nimic pentru a realiza acest obiectiv.”
NTV Moldova