3.738 vizualizări

Turul doi al scrutinului prezidenţial, în presă: de la tăcere, la informare la minut

Pe 15 noiembrie, în Republica Moldova s-a desfăşurat cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Cu o diferenţă de circa 15%, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a obţinut victorie în faţa oponentului său, Igor Dodon, candidat independent, susţinut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova. 

Rezultatele alegerilor prezidenţiale de duminică a fost subiectul zilei pentru majoritatea instituţiilor de presă, mai puţin pentru cele afiliate PSRM, care au păstrat tăcere până la briefingul de presă organizat de Igor Dodon, după care au publicat ştiri inspirate doar de acest eveniment, în baza declaraţiilor acestuia, cu mesaje şi titluri foarte apropiate (A-tv.md, NTV.md, Primul.md). Portalul Kp.md a informat cetăţenii despre rezultatul alegerilor prin mai multe ştiri, în unele dintre care cu nuanţări: „100% din voturi procesate în Moldova: Maia Sandu este prima femeie președintă, cuvântul este după CEC și Curtea Constituțională” (orig. В Молдове обработали 100 процентов голосов: Майя Санду – первая женщина президент, слово за ЦИК и Конституционным судом); „Mesajul lui Igor Dodon «pentru cei care cred că au găsit idolul de dreapta» în Moldova: Au mai fost şi Chirtoacă, Filat, Leancă. Cu ce s-a încheiat?” (orig. Послание Игоря Додона «для тех, которые думают, что нашли правого идола» в Молдове: Были Киртоакэ Филат, Лянкэ. Чем все закончилось?). De menţionat că, în una din știri, portalul Kp.md a publicat o fotografie prelucrată a liderei PAS.

Mai multe instituţii media au reflectat subiectul cu ştiri la minut, printre care și Agora.md, Unimedia.info, Jurnal.md, TV8.md, ZdG.md şi altele. Portalul Radio Europa Liberă a abordat şirul evenimentelor în discuţii cu analişti, politologi și experţi, oferind publicului un tablou amplu al celor întâmplate. Într-un mod similar a procedat şi Ziarul Naţional, propunând atenţiei consumatorilor de media întâmplările zilei – de la prima declaraţie a lui Igor Dodon după ce a pierdut alegerile, la anunţarea priorităţilor de către Maia Sandu în calitate de preşedinte ales după validarea mandatului,  infografic cu rezultatele obţinute de Igor Dodon şi Maia Sandu în fiecare raion, mesaje de felicitare, adresate cu ocazia victoriei obţinute de către înalţi fincţionari şi lideri de ţări din lume.  

Vedeţi mai jos selecţia de ştiri.

 

Послание Игоря Додона «для тех, которые думают, что нашли правого идола» в Молдове: Были Киртоакэ Филат, Лянкэ. Чем все закончилось?

Игорь Додон призвал сторонников Майи Санду не создавать себе идолов, потому что история показал, что сразу следует большое разочарование. Об этом президент заявил в ходе брифинга для прессы.
KP.MD

Cristian Preda (politolog): „Mă aștept la o schimbare de perspectivă a Moscovei în relația cu Republica Moldova”

Politologul român Cristian Preda, fost parlamentar european, atrage atenția că rezultatul înregistrat de Maia Sandu în al doilea tur de scrutin al prezidențialelor, pe care l-a câștigat la o diferență clară, de peste 15% față de președintele în exercițiu Igor Dodon, este o victorie „totală”. O victorie care contrazice mitul unui „electorat paralel” în diaspora, a unui clivaj între alegătorii din R. Moldova și cei din afara granițelor.
RADIO EUROPA LIBERĂ

Mesaje puternice de la Bruxelles în sprijinul preşedintelui ales Maiei Sandu. Liderii europeni vorbesc la SUPERLATIV despre hotărârea Maiei Sandu de a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor R. Moldova

Mai mulţi lideri europeni, inclusiv preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au felicitat-o luni pe Maia Sandu cu ocazia victoriei în alegerile prezidenţiale de duminică
ZIARUL NAŢIONAL