3.745 vizualizări

Știrile despre componența guvernului propus de Natalia Gavrilița: de la omisiuni, la acuzații și trimitere la surse inaccesibile

Vineri, 5 februarie, candidata la funcția de prim-ministră, Natalia Gavrilița, a anunțat componența echipei cu care ar urma să formeze noul Cabinet de miniștri. Printre cei nominalizați se numără inclusiv persoane care au activat și anterior în Guvern, actuali deputați și consilieri prezidențiali. Informația a fost publicată pe site-ul Partidului Acțiune și Solidaritate, iar Natalia Gavrilița va prezenta echipa guvernamentală și programul de guvernare în plenul Parlamentului săptămâna viitoare. Pentru a obţine vot de încredere din partea Legislativului, Guvernul Gavriliţa are nevoie de susţinerea a cel puţin 51 de deputaţi.

Anunțul despre crearea noului cabinet de miniștri a fost preluată rapid de mass-media. Multe instituții de presă (Radio Chișinău, Jurnal TV, Jurnal.md, Unimedia.info, Agora, Tv8.md, Protv.md, Tvrmoldova.md, Ziarulnational.md) au informat publicul într-un mod neutru și echidistant despre subiectul vizat, făcând trimitere la sursa primară și menționând date din CV-urile și experiența profesională a miniștrilor propuși. 

Unele media afiliate socialiștilor, precum A-tv.md și Ntv.md, au trecut cu vederea anunțul, dar au publicat în schimb câte două-trei articole în care se aduc acuzații la adresa unora dintre candidații la fotoliile de miniștri. Astfel, în articolele „Scheme.md: Soacra candidatului la funcția de ministru al Justiției, figuranta dosarului «furtului miliardului»” și „Scandalos! Soacra candidatului la funcția de ministru al Justiției, figuranta dosarului «furtului miliardului», autorii îl vizează pe deputatul Sergiu Litvinenco și fac trimitere la portalul scheme.md, care este inaccesibil de mai mult timp. Un alt material publicat de site-urile A-tv.md și Ntv.md se referă la Ana Revenco – „Candidatul Nataliei Gavrilița la funcția de ministru de Interne a fost acuzat de cumătrism și că și-a ascuns averea”. Textele se regăsesc aproximativ cu același conținut, doar cu titluri diferite, și pe portalurile Politics.md, Moldova24.info, Abcnews.md, Democracy.md. 

Ultimul portal titrează a doua zi după publicarea componenței guvernamentale: „Mica filială a lui Filat în componența propusă a Guvernului Gavrilița”, în care inserează un comentariu dintr-un live pe Facebook al bloggerului Eugen Luchianiuc la subiect. 

Vedeți mai jos o selecție de știri.

Legătura dintre candidatul pentru funcția de ministru al Justiției și dosarul ”miliardului furat”

Soacra deputatului PAS, Sergiu Litvinenco, care ar fi candidatul pentru funcția de ministru al Justiției în Guvernul Gavrilița, este figuranta dosarului „furtului miliardului”. O investigație mai veche a jurnaliștilor de la portalul SCHEME.MD au arătat că soacra lui Sergiu Litvinenco, Maria Iovu, fost contabil-șef la BC VICTORIABANK, ar fi realizat o tranzacție dubioasă, de pe urma căreia instituția bancară a primit 2,45 miliarde de lei din garanțiile de stat.
Abcnews.md

Ultima oră! Lista integrală a Cabinetului de Miniștri, propusă de Natalia Gavrilița

Natalia Gavrilița, candidata la funcția de prim-ministră, desemnată de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a pregătit și își prezintă echipa de miniștri.
Unimedia.info

Mica filială a lui Filat în componența propusă a Guvernului Gavrilița

Bloggerul Eugen Luchianiuc comentează sarcastic componența cabinetului de miniștri propus de premierul desemnat de Natalia Gavrilița. Bloggerul a sugerat într-un live pe Facebook că garnitura Gavrilița pare o filială a partidului lui Vlad Filat, iar unii dintre candidații la funcții de ministru s-ar afla în slujba unor puteri străine.
Democracy.md