3.393 vizualizări

Știri despre echipa guvernului propus de Igor Grosu, nuanțate cu detalii negative din trecutul candidaților și opinii care „prevestesc un eșec”

Pe 23 martie, candidatul desemnat la funcția de prim-ministru, Igor Grosu, și-a prezentat echipa cu care ar vrea să vină la conducerea Guvernului, precum și programul de guvernare. Pentru a obţine vot de încredere din partea Parlamentului, Grosu are nevoie de susţinerea a cel puţin 51 de deputaţi. Mai multe posturi de televiziune au remarcat faptul că persoanele propuse pentru fotoliile de miniștri sunt, cu mici excepții, cele din echipa formată anterior de precedenta candidată la funcția de prim-ministră, Natalia Gavrilița. Totuși, subiectul a fost tratat cu diferite accente.

Bunăoară, postul de televiziune TV6, afiliat Partidului Șor, a remarcat în principalul buletin de știri de la ora 19:00 că „candidatul propus pentru funcția de premier, Igor Grosu, a avut nevoie de o săptămână pentru a pregăti componența Guvernului, chiar dacă echipa a rămas practic aceeași pe care a prezentat-o în Parlament Natalia Gavrilița”. În continuare, jurnaliștii pun accent pe detalii care vin să defavorizeze candidații pretendenți la funcția de miniștri: „Ala Nemerenco, implicată într-un scandal legat de diploma sa de master”, „deputatul PAS Mihai Popșoi, care, potrivit ANI, a primit salarii de la ONG-uri, deși nu avea dreptul să o facă”, „Andrei Spînu, secretarul general al Aparatului Președintelui, figurant al unor investigații privind averea de milioane pe care o deține”, „Viorel Cibotaru, (…) fost ministru al Apărării și liderul PLDM pe vremea când Vlad Filat se afla la pușcărie”.

De cealaltă parte, postul de televiziune NTV Moldova, afiliat Partidului Socialiștilor, relatează subiectul din prisma analiștilor politici care „prevestesc un eșec”. În știrea din buletinul de la ora 19:00 se spune că „experții pun la îndoială sinceritatea PAS  de a instala un guvern competent, care să contribuie la gestionarea crizei sanitare și social-economice”. „Analiștii amintesc faptul că, atunci când au obținut zero voturi, pretendenții la fotoliul de ministru au recunoscut că, de fapt, nu-și doresc să fie votați, ci alegeri anticipate. În aceste condiţii, sunt puține șanse ca echipa lui Grosu să obțină sprijinul Parlamentului, consideră comentatorii politici”, potrivit NTV Moldova.

Postul de televiziune TVR Moldova a deschis principalul buletin de știri de la ora 18:00 cu subiectul privind anunțarea echipei lui Igor Grosu. Jurnaliștii au informat că „guvernul propus este format din trei femei şi opt bărbaţi, mulţi dintre ei membri sau deputaţi PAS” și au prezentat date din CV-urile fiecărui candidat sau candidate. 

 

Vedeți mai jos o selecție de știri.

 

Analiştii prevestesc un eşec

Igor Grosu, candidatul pentru funcția de premier desemnat de președintele Maia Sandu, şi-a prezentat astăzi echipa. Este vorba de aceleaşi persoane, care au figurat în garnitura propusă anterior de un alt vicepreşedinte al PAS, Natalia Gavriliţa. Analiștii amintesc faptul că, atunci când au obținut zero voturi, pretendenții la fotoliul de ministru au recunoscut că, de fapt, nu-și doresc să fie votați, ci alegeri anticipate. În aceste condiţii, sunt puține șanse ca echipa lui Grosu să obțină sprijinul Parlamentului, consideră comentatorii politici.
NTV Moldova

Cu ce echipă îşi propune Igor Grosu să guverneze Republica Moldova, dacă va primi votul de învestire al Parlamentului

Cu ce echipă îşi propune Igor Grosu să guverneze Republica Moldova, dacă va primi votul de învestire al Parlamentului Premierul desemnat, Igor Grosu, a făcut astăzi publică echipa guvernamentală cu care se va prezenta în Parlament pentru a obţine votul de învestire. Guvernul propus este format din trei femei şi opt bărbaţi, mulţi dintre ei membri sau deputaţi PAS. De altfel, este cam aceeaşi echipă propusă şi de fostul candidat Natalia Gavriliţa. Pentru funcţia de ministru al finanţelor şi prim-viceprim-ministru este propusă Natalia Gavriliţă. Ea a fost prima propunere de premier făcută de preşedintele Maia Sandu dar învestirea în funcţie a eşuat după votul negativ al deputaţilor. Natalia Gavriliţă a mai fost ministru al Finanţelor în 2019, în guvernul Sandu.
TVR Moldova

Candidatura primului ministru s-a schimbat, dar componența guvernului și programul sunt, practic, aceleași | VIDEO

De la „Moldova bună”, la „Moldova sănătoasă”. Candidatul propus pentru funcția de prim-ministru, Igor Grosu, și a prezentat astăzi echipa și programul de guvernare. Acesta se pare că s-a inspirat de la colega sa Natalia Gavrilița, primul candidat desemnat de președinte pentru aceeași funcție, nu doar în formarea componenței Guvernului, dar și în elaborarea programului denumit acum „Moldova sănătoasă”. Cu mici excepții, echipa propusă de Grosu este identică cu cea formată de Gavrilița. Au fost schimbați doar doi miniștri. Natalia Gavrilița i a luat locul Rozalinei Albu la finanțe, iar Vladimir Bolea ar putea fi ministru al Agriculturii în locul lui Ion Luca.
TV6.md