3.705 vizualizări

Ședința nocturnă de la Parlament, în cadrul căreia au fost aprobate proiecte „controversate” și „populiste”, văzută în media ca „ședință-maraton” sau „criminalizarea Parlamentului”

Ultima ședință din sesiunea de toamnă-iarnă a Parlamentului Republicii Moldova s-a încheiat miercuri, 16 decembrie, după ora 23:00. Pe ordinea de zi a ședinței plenare, care a început la ora 13:30, au fost incluse 59 de subiecte. Pe fundalul tensiunilor și al dezacordului reprezentanților opoziției, care după câteva ore au părăsit ședința din nedorința de a fi martori la „târguri” dintre Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Șor, deputații din fracțiunile parlamentare majoritare au revenit, totuși, în sala de ședință la ora 22:30 și au votat „pe bandă rulantă” mai multe proiecte de legi „controversate, fără a ține cont de solicitările și amendamentele propuse de către deputații din opoziție”. Printre ele se numără și proiectul bugetului și politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Indignați de cele întâmplate, cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, deputați din opoziție au revenit pe rând în sala Legislativului, înconjurând tribuna centrală, de unde au declarat că asistă la „criminalizarea acestui Parlament”.

Evenimentele din plen au fost reflectate diferit de mass-media. Mai multe instituții de presă (Zdg.md, TV8.md. Jurnaltv.md, Deschide.md, Jurnal.md) au stat cu ochii pe deputați și au transmis live din sala de ședință, au venit cu informații actualizate la minut, relatând în detalii situația din forul legislativ. Un șir de reacții și comentarii ale politicienilor și analiștilor pe marginea celor întâmplate au fost publicate și joi, 17 decembrie: „Ce am văzut azi în Parlament a fost strigător la cer”. Discursul ținut de legislatorul PAS Radu Marian de la tribună/VIDEO/ „Ca hoțul care a furat, s-a uitat prin părți și a constat că nu l-a văzut nimeni și fură mai departe.” Filip, despre ședința nocturnă a Parlamentului, Mișcarea Politică Unirea: „Dezmățul de noapte din Parlament trebuie atacat la Curtea Constituțională și anulat” (TV8.md); Pro Moldova, despre legile votate de PSRM-ȘOR în ședința nocturnă: „Opoziția a fost mințită. Dodon se răzbună pe noi, cetățenii, pentru faptul că noi cu toții ne-am dorit schimbarea”, După ce, în pofida dezacordului deputaților din opoziție, PSRM-Șor au votat la miezul nopții proiectele bugetelor, socialiștii explică astăzi că proiectele „sunt foarte bune”: „Noi am promis, noi am făcut”, PAS susține că proiectele bugetelor, aprobate de PSRM-ȘOR, sunt neconstituționale și anunță că vor merge la CC. Întrebarea adresată de PAS procurorului general (Zdg.md); PAS: Ieri seara, majoritatea PSRM-Șor a adoptat „legi toxice pentru cetățeni”, Vom folosi toate modalitățile legale pentru ca proiectele votate ieri să nu devină legi, deputat, Proiectele bugetului și politicii bugetar-fiscale 2021, votate în a doua lectură, în condiții de scandal (Ipn.md); Andrian Candu: Căutăm soluții juridice pentru anularea legilor anti-naționale și anti-sociale, votate de coaliția „Pentru Dodon”, PCRM, despre inițiativele socialiștilor și a lui Dodon: Aplică tactica „După noi, și potopul!”, PAS anunță că ar putea sesiza Curtea Constituțională în legătură cu legile votate ieri de PSRM-Șor, Platforma DA: Alianța Dodon-Șor a pus în joc sănătatea cetățenilor de dragul intereselor proprii ei, Ex-miniștri, despre legile votate ieri de PSRM-Șor: Joc iresponsabil. Votul trebuie investigat și îndosariat (Deschide.md).

Timpul.md a notificat despre „ședința-maraton” a deputaților din Partidul Socialiștilor și cei de la Platforma parlamentară „Pentru Moldova”, publicând o știre cu titlul: Opoziția scandează „HOȚII”! Ședință nocturnă la Parlament. PSRM și „Pentru Moldova” au votat legile bugetului aproape de miezul nopții. În alte două știri, preluate de la Radiochisinau.md, redacția titrează: Parlamentul se convoacă în ședință. Proiectele scandaloase privind rusificarea RM, statutul Găgăuziei sau modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, propuse pentru vot în lectură finală / VIDEO, PSRM acționează strict în scopuri electorale și personale, pe fundalul pierderii mandatului de președinte și al trendului în descreștere al formațiunii.

Despre aceeași ședință nocturnă, Ziarul Național a scris că majoritatea PSRM-Partidul Șor a decis „cu viteza luminii cum să împartă banii țării, titrând în unul dintre articole: „Maia Sandu, despre ședința nocturnă a Parlamentului: O grupare de hoți și profitori împarte banii statului. Ei trebuie pedepsiți. Nu vor scăpa niciunul.

De cealaltă parte, portalul oficial al postului de televiziune Accent TV, afiliat socialiștilor, s-a ținut departe de subiectele fierbinți și a informat selectiv – DECIS! Moldovenii vor ieși la pensie mai devreme. Parlamentul a susținut proiectul socialiștilor, Fermierii au salutat soluțiile prezentate de socialistul Radu Mudreac. Aproape 900 mln lei, în 2021, se duc la agricultură, ULTIMA ORĂ! Legea miliardului, anulată. Banii vor fi direcționați pentru agricultori, Igor Dodon este gata să promulge Legea privind micșorarea vârstei de pensionare, dar și legea miliardului

Știri într-o tonalitate pozitivă au fost publicate de redacția portalului și în ziua următoare – Legile bugetare au fost votate în lectura a doua, Grigore Novac: La adoptarea Legii bugetului de stat, Parlamentul a acceptat TOATE amendamentele PAS și PPDA

Vedeți mai jos o selecție de știri.

Fermierii au salutat soluțiile prezentate de socialistul Radu Mudreac. Aproape 900 mln lei, în 2021, se duc la agricultură

Deputații au identificat între 700 și 900 de milioane de lei pentru subvenții în agricultură. Totodată, cota TVA pentru anul 2021 va fi exclusă. Anunțul a fost făcut de către președintele Comisiei parlamentare Agricultură și industrie alimentară, deputatul socialist Radu Mudreac, după discuțiile purtate cu fermierii. Agricultorii, care protestează în fața Parlamentului, au salutat aceste decizii și i-au mulțumit deputatului PSRM pentru o discuție constructivă.
A-TV.MD

Deputații PSRM și cei care îi deservesc au votat, pe bandă rulantă, patru proiecte controversate

După ce deputații din opoziție au părăsit ședința Parlamentului, cei din PSRM și Partidul Șor au votat pe bandă rulantă proiecte controversate, inclusiv cele catalogate anterior drept parte a unui ”plan de federalizare prin metoda pașilor mici”.
Jurnaltv.md

Opoziția scandează „HOȚII”! Ședință nocturnă la Parlament. PSRM și „Pentru Moldova” au votat legile bugetului aproape de miezul nopții

Partidul Socialiștilor și deputații din Platforma parlamentară „Pentru Moldova” intenționează să voteze legile bugetului pentru anul 2021 și politica bugetar-fiscală în a doua lectură la ora 22.00, în cadrul unei ședințe-maraton a legislativului, profitând de lipsa opoziției.
Timpul.md