3.274 vizualizări

Revolta agricultorilor la noile modificări din legislația fiscală, omisă în știrile unor instituții media

După două zile de staționare la intrarea în Chișinău, agricultorii din mai multe raioane și-au continuat protestul a treia zi, miercuri, 9 decembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Protestatarii au cerut autorităților soluționarea problemelor ce țin de acordarea despăgubirilor în mărime de 3.000 de lei per hectar pentru culturile afectate de secetă, compensarea accizelor la motorină, precum și păstrarea TVA la cota veche de 8%. Agricultorii s-au declarat revoltați de politica bugetar-fiscală pentru 2021 care prevede o creștere a TVA pentru producția agricolă de la 8 la 12%, ceea ce presupune o agravare a situației în care s-au pomenit. Ei și-au întrerupt protestul până marți, 15 decembrie, declarând că dacă revendicările nu vor fi examinate, săptămâna viitoare vor reveni în PMAN într-un număr și mai mare. În timp ce fermierii protestau, deputații socialiști au venit cu un amendament la proiectul politicii bugetar-fiscale prin care propun ca majorarea TVA în agricultură să se amâne cu jumătate de an, adică să intre în vigoare nu de la începutul anului viitor, dar de la 1 iulie 2021.

Instituțiile de presă au urmărit subiectul, dar au reflectat diferit cele întâmplate. Presa afiliată socialiștilor (A-tv.md, NTV.md) a relatat exclusiv despre înregistrarea de către fracțiunea PSRM a amendamentului la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, publicând același comunicat de presă cu titlul: „PSRM propune amânarea majorării cotei TVA pentru agricultori din 1 ianuarie 2021”, indicând și sursa (socialiștii.md).

Alte instituții media au publicat un șir de materiale în care au pus accentul preponderent pe revolta agricultorilor, oferind colaje foto și video, reportaje și transmisiuni live din PMAN (IPN.md, Ziarul Național).

Cotidianul.md și Jurnaltv.md au prezentat pe ton neutru atât nemulțumirile fermierilor, cât și unele reacții ale conducerii de vârf la protestul acestora.

Vedeți mai jos o selecție de știri.

PSRM propune amânarea majorării cotei TVA pentru agricultori din 1 ianuarie 2021

Pentru a echilibra povara fiscală pentru producătorii agricoli, PSRM propune aplicarea cotei TVA de 12% în agricultură din 01 iulie 2021. Un amendament în acest sens a fost înregistrat de fracțiunea PSRM la proiectul Politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor.
A-TV.MD

„Faceți apel la rațiunea corsarului sur”. Chicu, reacție la protestul agricultorilor (VIDEO)

Premierul Ion Chicu a reacționat la protestul agricultorilor care au venit miercuri, 9 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), fiind nemulțumiți de atitudinea Executivului față de pierderile pe care le-au suportat.
COTIDIANUL.MD

Tehnica agricolă a fost adusă în PMAN. Agricultorii nu pleacă până se fac auziți

În jur de 150 de tractoare au fost aduse astăzi, 9 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale, în semn de protest. Agricultorii le cer autorităților să le audă problemele și să vină cu soluții. Este vorba despre compensații pentru cea de-a două grupă de cereale, dar și despre mai multe prevederi din politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Agricultorii susțin că vor sta cu tehnica cu în PMAN până autoritățile vor veni cu un răspuns pe măsură, transmite IPN.
IPN.MD