1.405 vizualizări

Războiul din Ucraina, un subiect tabu pe portalurile afiliate socialiștilor

În timp ce presa din întreaga lume menține pe prima pagină, timp de trei săptămâni, crimele de război ce au loc în Ucraina, la posturile TV din Republica Moldova afiliate socialiștilor și pe site-urile acestora nu găsim nicio știre la această temă.

Iată cum arată cronica unei zile de război, cea de 15 martie, pe unele din aceste portaluri.

Site-ul Primul.md (al postului Primul în Moldova) a scris despre o nouă scumpire a carburanților, majorarea prețului la zahăr și a tarifelor la electricitate, din 1 aprilie, precum șo despre briefingul deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor sau scăderea numărului de cazuri de Covid-19. Cu o zi înainte, site-ul a relatat despre o întrevedere online a președintelui Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse, Igor Dodon, la care au fost discutate mai multe subiecte, printre care planul de activitate al Uniunii de Afaceri Moldo-Ruse pentru anul 2022… și a mai scris odată despre scumpirea carburanților.

Nicio știre despre războiul din Ucraina nici pe site-ul Ntv.md (NTV Moldova). Aici, pe 15 martie, cititorii site-ului sunt informați că energia electrică se va scumpi, comercianții au majorat prețul la zahăr, motorina se scumpește, șoferii cer majorarea tarifelor la transport, agricultorii nu cred în intenția Guvernului de a-i ajuta, dar și că din 1 martie au crescut taxele pentru grădinițe. Tema refugiaților este reflectată în aceeași cheie, a cheltuielilor, în știrea cu titlul: „Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul a cheltuit în jur de 32 de milioane de lei pentru gestionarea crizei refugiaților ucraineni”.

A-tv.md, site-ul postului Accent TV,  nu face decât să preia aceleași motive: scumpirea carburanților, prețul mai mare la zahăr, scumpirea energiei electrice, întrevederea lui Igor Dodon cu ambasadorul Republicii Populare Chineze, scăderea numărului de cazuri de Covid-19. Urmează câteva știri despre refugiați – vor putea obține numărul IDNP în format digital, iar instituțiile de învățământ din țară sunt gata să-și deschidă ușile pentru copiii ucraineni. Despre ce se întâmplă în aceste zile în Ucraina și de ce copii ucrainenilor sunt nevoiți să se înscrie în școlile din Republica Moldova – niciun cuvânt.

Nici portalurile KP.md și Aif.md nu relatează despre bombardamentele din țara vecină și tragedia prin care trec ucrainenii. Cel mult, în materialele lor autorii scriu despre refugiați, adesea punându-i în lumină negativă. Pe 15 martie, de exemplu, KP.md, publică materialul: Тук-тук-тук, кто в резиденции президента Молдовы Санду живет: Какие беженцы из Украины поселились в Кондрице и почему это тайна? (din limba rusă, „Cine locuiește în reședința prezidențală a Maiei Sandu: care refugiați din Ucraina au fost cazați la Condrița și de ce acest lucru e o taină?”). Textul din KP.md se bazează exclusiv pe o postare a bloggerului Eugen Luchianiuc și nu este un produs jurnalistic verificat. Un alt material apărut în aceeași zi pe portalul KP.md vine cu aceleași accente negative: Беженцы из Украины вывозят через Молдову миллионы евро, не декларируя валюту: Надо ли их за это кошмарить – ведь они убегали от бомбежек, забрав из дома все самое ценное. („Refugiații din Ucraina trec prin Moldova cu milioane de euro, fără să-i declare: Trebuie oare să-i speriem cu asta, doar ei au fugit de bombardamente, luând de acasă tot ce au avut mai de preț”).  Despre bombardamentele propriu-zise, KP.md nu scrie.

La fel se întâmplă cu Aif.md, care uneori scrie despre refugiați, dar nu amintește despre dezastrul din Ucraina. Aici principalul conținut al știrilor se reduce la scumpiri, majorări de prețuri, meteo, știri de partid, despre activitățile deputaților BCS, ale lui Igor Dodon sau ale primarului Capitalei, Ion Ceban etc. În schimb, pe pagina sa de Telegram sunt mereu actualizate mesajele despre război, în special cele preluate din presa oficială a Federației Ruse. La fel, este constant și discursul de ură din comentariile fanilor săi de pe Telegram.