2.030 vizualizări

Protestele de la Orhei, reflectate de mai multe media online prin prisma discursului lui Ilan Șor

Mass-media a informat operativ joi, 27 ianuarie, despre protestele organizate de  Partidul Șor la Orhei. Unele portaluri au abordat evenimentul preponderent din punctul de vedere al organizatorilor.

În relatările lor la subiect, mai multe portaluri și-au axat știrile pe discursul lui Ilan Șor, citat masiv, inclusiv în titluri: Orheiul se ridică împotriva Guvernului! Șor: COVID-19 și PAS, doi viruși la fel de periculoși (Curentul.md); Șor: COVID-19 și PAS, doi viruși la fel de periculoși (Paranteze.md); VIDEO// Mesajul lui Ilan Șor la protestul împotriva Guvernului PAS: Cei de la putere fac economii pe spatele copiilor (Sinteza.org) și altele. Titlurile știrilor reproduc mesajul lansat de Ilan Șor, iar protestul ca atare nu este prezentat ca o acțiune a simpatizanților acestei formațiuni politice, ci ca o revoltă generală, care urmează să se extindă „în fiecare raion, localitate, casă până când îi vom alunga de la putere” (citat din discursul lui Șor).

Spre comparație, Pro TV Chișinău vine cu un titlu mai aproape de realitate: Protest organizat de fracțiunea Partidului Șor la Orhei. Manifestanții cer demisia Guvernului Gavriliță. În text, redacția precizează că „Partidul Șor și-a adunat susținătorii pentru a protesta la Orhei. Aceștia au venit cu pancarte în mână și cer demisia Guvernului Gavriliță”.

La fel procedează și portalul de știri Agora.md în materialul: Partidul Șor a scos oamenii la protest. UPDATE: Consiliul raional Orhei a acordat vot de neîncredere Guvernului.  În știre, portalul a avut o abordare echilibrată, citând inclusiv opinia purtătoarei de cuvânt a Cabinetutul de Miniștri, Anastasia Taburceanu, care nu a dorit să comenteze decizia Consiliului raional Orhei de a oferi vot de neîncredere Executivului.

Vedeți o sinteză de materiale preluate din mass-media online.

Sursa foto: Partidul Șor

VIDEO// Mesajul lui Ilan Șor la protestul împotriva Guvernului PAS: Cei de la putere fac economii pe spatele copiilor Sursa: https://sinteza.org/2022/01/27/video-mesajul-lui-ilan-sor-la-protestul-impotriva-guvernului-pas-cei-de-la-putere-fac-economii-pe-spatele-copiiilor

Guvernul incompetent al Maiei Sandu, trebuie să plece. Celor de la putere nu le pasăm de oameni și de nevoile lor. Concluzia aparține liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și a fost expusă într-o intervenție la protestul organizat astăzi de formațiunea politică în fața clădirii Consiliului raional Orhei. Liderul partidului a ținut să precizeze că, în pofida condițiilor impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), Orheiul a fost singurul raion care a fost în stare să întoarcă spatele deciziei guvernului PAS de a impune copiii să învețe online. Mai mult, Ilan Șor s-a arătat convins că adevăratul scop al închiderii școlilor de către PAS a fost dorința de a face economii la căldură pe spatele copiilor.
Sinteza.org

Partidul Șor a scos oamenii la protest. UPDATE: Consiliu raional Orhei a acordat vot de neîncredere Guvernului

Membrii și simpatizanții Partidului Șor protestează în Orhei împotriva Guvernului condus de prim-ministra Natalia Gavrilița. Manifestanții s-au arătat nemulțumiți de situația creată la nivel național și au semnat o declarație pentru acordarea unui vot de neîncredere Cabinetului de Miniștri. (...) Partidul Șor a colectat de la cetățeni 10.000 de semnături pentru ca școlile să activeze în regim online, iar Guvernul condus de Gavrilița să fie demis. Documentul a fost preluat de președintele raionului Dinu Țurcanu pentru a-l prezenta la ședința Consiliului raional. Ulterior, Consiliul Raional Orhei a declarat vot de neîncredere și cere demisia Guvernului.
Agora.md

Orheiul se ridică împotriva Guvernului! Șor: COVID-19 și PAS, doi viruși la fel de periculoși

Lupta pentru demontarea regimului Maiei Sandu a început la Orhei și va continua în fiecare raion, localitate și casă, până când guvernarea va fi dată jos. Declarația aparține liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și a fost făcută în cadrului unui miting de protest, care a avut loc astăzi la Orhei. Oamenii au ieșit în stradă pentru a susține autoritățile raionale în demersul lor de a nu închide școlile din raion. Iar ca urmare a peste 10 mii de semnături ale oamenilor, Consiliul Raional Orhei a votat o declarație prin care i se acordă vot de neîncredere actualului Guvern.
Curentul.md