3.321 vizualizări

Prezentarea raportului pentru primul an de mandat al procurorului general, reflectat diferit în presă

Alexandr Stoianoglo, procurorul general al Republicii Moldova, a prezentat marţi, 1 decembrie, raportul pentru primul an de mandat. În cadrul unui briefing, șeful Procuraturii a trecut în revistă cele mai importante reuşite, dar şi dificultățile cu care s-a ciocnit, „principala provocare pentru Procuratură, dar și pentru întregul sistemul de drept fiind investigarea «fraudei bancare»”. În context, Stoianoglo s-a arătat încrezut că „dosarul va fi dus până la capăt, cei vinovați vor răspunde în fața legii”. El a mai afirmat că „se vede lumina de la capătul tunelului”, iar „anul care vine va fi determinant” în acest sens, pentru că va fi prezentat „deznodământul întregii scheme la care am muncit intens, reparând greșelile și falsurile intenționate ale celor care, ani la rând, au mimat investigațiile pe acest dosar și, respectiv, reorientând ancheta pe o traiectorie corectă”. „Este pentru prima dată, de la independența statului, când Procuratura a început să-și realizeze menirea, fără ingerințe politice, devenind o structură cu adevărat independentă și desinestătătoare”, a conchis Stoianoglo. 

Instituţiile mass-media au urmărit cu atenţie subiectul, dar au reflectat diferit. Astfel, NTV.md a publicat o ştire cu titlul „Finalitate în dosarele de rezonanță”, în care redacţia a pus accent pe declaraţiile procurorului general legate de investigarea fraudei bancare. Ziarulnational.md a transmis live briefingul organizat, dar a publicat şi un material cu acuzaţii dure la adresa procurorului general, aduse de deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Dumitru Alaiba: „Stoianoglo, desfiinţat după ce şi-a prezentat raportul de activitate: «Mai mult obstrucţionaţi anchetarea cazurilor de rezonanţă. Sunteţi de partea hoţilor. Plecaţi»”.

Zdg.md şi Timpul.md au informat despre eveniment printr-un material cu un titlu asemănător – „LIVE/ Stoianoglo se laudă că a făcut Procuratura independentă, pe fundalul unor fluierări” şi, respectiv, „Stoianoglo a fost HUIDUIT în timp ce se lăuda că a făcut Procuratura independentă / VIDEO”.

Portalul Agora a publicat un articol amplu la acest subiect: „Stoianoglo a ieșit la raport: Procuratura «a devenit o structură independentă» sau «și-a scos gheara din business»”. Materialul a inclus live-ul de la briefing, însoţit de o prezentare textuală succintă a principalelor teze care au fost expuse de procurorul general, precum şi o informaţie de background despre istoricul desemnării lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) şi semnarea decretului de numire în funcţie de către preşedintele Igor Dodon, la finele lunii noiembrie 2019.

Vedeţi mai jos o selecţie de ştiri.

Finalitate în dosarele de rezonanță

Investigarea fraudei bancare va fi finalizată în anul viitor. Promisiunea vine din partea procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care dă asigurări că vinovații vor fi trași la răspundere, iar o parte a banilor furați va fi recuperată. Scoaterea la suprafață a adevărului este principala provocare pentru procurori, care au avansat, într-un an de zile, mai mult decât au făcut-o ceilalți în cinci ani, a subliniat Alexandr Stoianoglo.
NTV.MD

Stoianoglo a ieșit la raport: Procuratura „a devenit o structură independentă” sau „și-a scos gheara din business”

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a ieșit la raport la un an de mandat. Mai exact, declarat că instituția „a devenit o structură independentă”, care nu mai inițiază dosare la comandă sau politice și care „și-a scos gheara din business”.
AGORA

Stoianoglo, desfiinţat după ce şi-a prezentat raportul de activitate: „Mai mult obstrucţionaţi anchetarea cazurilor de rezonanţă. Sunteţi de partea hoţilor. Plecaţi"

Procurorul general este aspru criticat după ce a prezentat astăzi raportul de activitate în primul an de mandat. Justiţiarul este acuzat că ar fi "de partea hoţilor" şi că ar obstrucţiona anchetarea dosarelor de rezonanţă.
Ziarul National