5.340 vizualizări

„Panama Papers”, investigația care promite să zboare mai multe capete

„Panama Papers” – cu acest nume va intra în istorie bomba mediatică internațională care a explodat duminică seară, după ce International Consortium of Investigative Journalists și ziarul german Süd­de­ut­sche Zeit­ung au publicat infor­ma­ții des­pre 200.000 de com­pa­nii off-shore. Cele 11 milioane de documente, care stau la baza dez­vă­lu­irilor, apar­țin fir­mei de avo­ca­tură „Mos­sack Fon­seca”, cu sediul cen­tral în Panama și cu fili­ale în peste 35 de țări, care oferă ser­vi­cii de înre­gis­trare a firmelor off-shore în mai multe zone din lume, inclusiv pentru antreprenorii moldoveni.

Fabrica de firme – secretele financiare ale elitelor mondiale

Scurgeri masive de documente din mai multe zone offshore expun secretele financiare ale unor lideri mondiali, capete încoronate, corporații internaționale, membri marcanți ai crimei organizate și afaceriști controversați ale căror activități au ruinat viața a sute de milioane de oameni. International Consortium of Investigative Journalists și publicația germană Süddeutsche Zeitung – cea care a primit informațiile de la o sursă anonimă – au cooperat cu jurnaliști din peste 100 de organizaţii media din întreaga lume.
Riseproject.ro

Panama Papers: Jurnaliștii au găsit 2 miliarde de dolari pe conturile companiilor off-shore controlate de Putin

Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) a publicat duminică rezultatele unei ample anchete jurnalistice potrivit cărei șefi de stat, politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214 000 de companii offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale. În total, la colectarea de informații au participat 380 de jurnaliști din aproape 80 de țări. Printre șefi de stat care au ajuns în vizor se numără președintele rus, Vladimir Putin, care cu ajutorul oamenilor apropiați a scos în companii offshore circa 2 miliarde de dolari, informează tvrain.ru citat de Agora.
Agora.md

"Offshore Leaks": Lista moldovenilor beneficiari ai companiilor offshore și schemele folosite. Anatol Stati, printre ei

O sursă anonimă a livrat mass-media internaționale, în anul 2013, o cantitate imensă de date, care cuprind tranzacții financiare din zece paradisuri fiscale. 130.000 de nume din 170 de țări apar pe lista cu banii parcați în firme offshore. Între acestea figurează și 22 de cetățeni moldoveni, printre care și omul de afaceri Anatol Stati.
Realitatea.md