3.114 vizualizări

Negocierile cu Gazprom, prilej pentru unele posturi TV de a induce panică în societate

După mai multe zile de negocieri cu reprezentanții Gazprom, vicepremierul Andrei Spînu a prezentat luni, 1 noiembrie, într-o conferință de presă, prevederile contractului încheiat pentru cinci ani cu gigantul energetic rus. Deși, în general, mass-media a reflectat declarațiile oficialului fără interpretări, unele posturi TV au dat dovadă de o doză de tendențiozitate în relatările lor despre acest subiect.

TV6 a informat sumar despre conferința de presă a ministrului Andrei Spînu, acordând spațiu masiv în toate edițiile de știri de pe parcursul zilei, inclusiv în cea de la ora 19.00, declarațiilor făcute într-o postare pe Facebook de liderul Partidului Șor referitoare la semnarea  unui nou contract cu Gazprom. În videoul său, difuzat generos de TV6, Ilan Șor acuză actuala guvernare de „lipsă de transparență” și „duble standarde”, pentru modul în care ar fi purtat negocieri cu Gazprom. Pe lângă acuzații, el face și previziuni precum că la primăvară am putea să ne confruntăm cu o criză fără precedent, iar moneda națională s-ar putea devaloriza și un euro va costa 40 de lei.

La postul Primul în Moldova, în contextul declarațiilor vicepremierului Spînu precum că prețurile la gazele naturale vor crește, jurnaliștii încearcă să îngroașe culorile și prin intermediul unui vox populi. Cetățenii intervievați în stradă afirmă, pe o singură voce: „Suntem împotrivă, suntem supărați”, „Trebuia de făcut totul la timpul potrivit”; „Trebuia să se ocupe de asta în iulie, august, septembrie”. Deși Guvernul nu a anunțat până în prezent în ce mod va ajuta populația sa achite facturile, prezentatorul afirmă la final: „Compensațiile nu vor fi plătite pentru toate gospodăriile, dar numai pentru unele gospodării defavorizate.”

Postul TV8 a reflectat subiectul echidistant, axându-se pe declarațiile din conferința de presă a ministrului Andrei Spînu, fără a le interpreta într-un anume fel.

Vedeți mai jos o selecție de știri.

Sursa foto: Gazprom.ru

Ilan Șor acuză guvernarea PAS

Ora știrilor, 19:00 1 noiembrie 2021 Consumatorii finali nu scapă de facturi mai mari pentru gaze. În următoarele zile Moldova Gaz va cere ANRE-ului majorarea tarifului, a anunțat vicepremierul Andrei Spânu. Asta, cu toate că de astăzi Moldova primește combustibilul cu un preț de achiziție de două ori mai mic decât cel de piață, în baza unui nou contract pe cinci ani semnat cu Gazprom la sfârșitul săptămânii trecute. Președintele Partidului Șor, Ilan Șor acuză guvernarea PAS de lipsă de transparență privind subiectul gazelor. Politicianul cere autorităților să facă publice declarațiile contractului semnat dintre Guvern și Gazprom. Potrivit lui cetățenii trebuie să știe care sunt condițiile acestui contract și la ce s-a angajat guvernarea în numele lor.
TV6

Cu cât ne va arde gazul la buzunar

Știrile de la ora 19.00, 1 noiembrie 2021 Prețul gazelor naturale va crește dar deocamdată nu se știe cu cât anume, declarațiile au fost făcute de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, în cadrul unei conferințe de presă, în care a relatat despre finalizarea negocierilor și deciziile luate pentru livrarea de gaze în Republica Moldova. Acesta a negat că Guvernul a fost impus să facă cedări politice ori energetice și a precizat că datoria istorică va fi achitată doar după un audit independent. „Prețul pe care îl vor plăti consumatorii se stabilește la moment de către Moldova Gaz care va face toate solicitările către ANRE după revizuirea acestui tarif. Cu siguranță, prețul va crește în noile condiții de piață”, este citat vicepremierul Spânu.
TV8

Cresc tarifele pentru consumul de gaz

Știri, ora 18.00, 1 noiembrie 2021 Tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali vor crește chiar din luna noiembrie. Este anunțul făcut de vicepremierul Andrei Spânu care cere Companiei Moldova Gaz să depună o solicitare în acest caz la Agenția națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Consumatorii se declară supărați de această decizie și spun că nu vor putea face față noilor scumpiri. (...) În special speriați sunt pensionarii care au venituri mici, iar prețurile pentru perioada de iarnă sunt mari. Guvernul a promis să vină cu un ajutor pentru acoperirea diferenței de preț la consumul de gaze. Care va fi mărimea acestuia autoritățile încă nu au anunțat. Totuși, compensațiile nu vor fi plătite pentru toate gospodăriile, dar numai pentru unele gospodării defavorizate.
Primul în Moldova