3.615 vizualizări

Lotul cu ziare electorale de la tipografia Universul, în presă – de la probe, la omisiune

Miercuri, 11 noiembrie, la Întreprinderea de Stat Editura Universul din Capitală a fost descoperit un lot de ziare cu caracter electoral „Socialistul”, care nu ar fi fost raportate la Comisia Electorală Centrală. Reprezentanţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), care au alertat organele de drept în legătură cu acest caz, susţin că materialele promoţionale, care aparțin lui Igor Dodon, candidat independent susținut de Partidul Socialiștilor, ar fi fost tipărite ilegal şi clandestin. Potrivit acestora, informaţia care apare în caseta tehnică referitoare la tiraj şi tipografie ar fi eronată, întrucât numai într-un singur microbuz (din mai multe în care se încărca marfa) s-ar fi descoperit un lot mai mare de ziare decât cifra indicată în caseta tehnică. 

Neconcordanţe ar exista şi cu privire la instituţia care a tipărit publicaţia. Chiar dacă în caseta tehnică se menţionează că ziarele au fost editate la compania EditTiparGrup, materialele se încarcă de la tipografia Universul, fiind găsite probe că aici s-au și tipărit. De cealaltă parte, într-un comunicat de presă, staff-ul candidatului independent Igor Dodon a condamnat acțiunea de blocare a materialelor electorale, anunţând că „toate acțiunile noastre sunt perfect legale”, iar tipărirea pliantului electoral la alt agent economic s-ar fi produs din cauza că tipografia privată contractată, EditTiparGrup, ar fi avut probleme tehnice și ar fi apelat la Universul, „în baza unui contract încheiat între ei”.

Subiectul a fost reflectat diferit în presă. Instituţiile mass-media afiliate socialiştilor (Accent TV, NTV Moldova) au informat doar despre poziţia staff-ului lui Igor Dodon, limitându-se la citarea comunicatului de presă în care cataloghează drept „ilegale” acțiunile PAS, care ar fi blocat materialele electorale. Și unele portaluri, precum Telegraph.md sau Moldova24.info, au informat doar despre reacția candidatului independent, susținut de socialiști. 

Portalul Kp.md a omis integral subiectul din agenda zilei. Un șir de alte instituţii mass-media (Jurnal.md, TV8.md, TVR Moldova, Paranteze.md, Diez.md, Radio Chişinău, Agora.md, Ziarul Naţional, Unimedia.info) au reflectat însă cele întâmplate în mai multe materiale de presă, cu prezentarea diferitor documente ce ar servi drept probe pentru un material de anchetă (video, foto, scrisori, petiţii on-line). 

Urmăriţi mai jos o selecţie de ştiri.

Staff-ul lui Igor Dodon condamnă acțiunile ILEGALE ale PAS, care a blocat materialele electorale a candidatului independent

Stafful candidatului independent la funcția de președinte al țării Igor Dodon condamnă acțiunea ilegală de blocare a materialelor cu caracter electoral, organizată de către reprezentanții PAS. Într-un comunicat de presă, reprezentanții staffului anunță că au sesizat instituțiile de drept asupra caracterului abuziv și vădit ilegal al acestor acțiuni.
NTV.MD

Scandalul de la tipografia „Universul”. Acuzațiile opoziției și justificările echipei lui Igor Dodon

Astăzi la tipografia ÎS Editura Universul mai mulți deputați și susținători ai Maiei Sandu au descoperit ziarele „Socialistul” chiar dacă pe acestea scrie că ar fi tipărite la SRL „EditTiparGrup”, staff-ul lui Igor Dodon spune că compania contractată de ei, EditTiparGrup, ar fi avut probleme tehnice și ar fi apelat la editura Universul pentru a-și îndeplini obligațiile contractuale față de candidatul Igor Dodon.
PARANTEZE.MD

Mii de exemplare cu ziare de propagandă pro-Dodon, CONFISCATE de poliție: „Tirajul e mult mai mare decât cel indicat”

Mii de exemplare ale ziarului „Socialistul”, care-i fac publicitate candidatului la prezidențiale Igor Dodon și promovează falsuri despre contracandidatul acestuia, Maia Sandu, au fost confiscate de poliție de la Editura „Universul”.
JURNAL