2.868 vizualizări

„Duelul” candidaţilor pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, în presă: abordări părtinitoare, etichetări şi amestec de fapte și opinii

După desfăşurarea primului tur al alegerilor prezidențiale, pe 1 noiembrie, în Republica Moldova va fi organizat un al doilea tur de scrutin. Cei doi candidaţi care vor concura în competiția din 15 noiembrie – Maia Sandu și Igor Dodon – s-au relansat în campania electorală. Într-o conferinţă de presă, candidatul independent Igor Dodon, susţinut de Partidul Socialiștilor, a prezentat zece obiective pe care ar vrea să le realizeze dacă va fi reales şef de stat. În cadrul evenimentului, Igor Dodon a lansat o serie de atacuri la adresa contracandidatei sale, completându-și tezele expuse cu ce ar susține la subiect Maia Sandu, pentru ca în final să se adreseze alegătorilor cu îndemnul „Nu schimbați porumbelul din mână pe coțofana de pe gard”. Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de președintă a venit cu o reacţie la afirmațiile concurentului său, în cadrul unui briefing la care a replicat: „Un porumbel rănit a început să cânte cântece de jale”. „Dodon a arătat în direct cine a creat toate știrile false din Moldova din ultimii patru ani și cine este principalul vinovat de instigare la ură în țara noastră”, a declarat ea, printre altele.  

După știrile inițiale, despre conferința propriu-zisă, în presă au urmat și alte știri care au abordat diferit subiectul. Presa afiliată socialiştilor s-a limitat la reflectarea unilaterală şi exclusivă a tezelor lansate de Igor Dodon (A-tv.md, NTV), cu critici la adresa contracandidatei, publicând un volum impunător de ştiri în baza unei singure surse (circa 20 de ştiri publicate pe 3 noiembrie). Kp.md a luat poziţia de arbitru, publicând materiale cu amestec de fapte şi opinii, interpretări şi etichetări: „Cum Maia Sandu s-a transformat dintr-o căprioară blândă într-o creatură însetată de sânge: Este bine că în Moldova am văzut-o așa între prima și a doua rundă / Как Майя Санду превратилась из кроткой лани в кровожадное существо: Хорошо, что в Молдове мы увидели ее такой между первым и вторым туром”; „Soarta Karabahului și a Donbasului pentru Moldova, acesta este scenariul Maiei Sandu: Nu ar trebui să dai foc casei în care locuieşti / Молдову ждет судьба Карабаха и Донбасса, таков сценарий Санду: Не стоит поджигать собственный дом” ş.a. 

Portalul Agora a accentuat în unele din știrile publicate discursul „dur” pe care l-a avut Igor Dodon. Printre acestea – „Fact-check: «Macaroane” electorale. Opt falsuri din discursul lui Igor Dodon despre Maia Sandu și combaterea acestora»”; „Maia Sandu răspunde acuzațiilor lui Igor Dodon: «A luat glodul în mâinile proprii și l-a aruncat în toți cetățenii. El reprezintă frica». Și TV8.md a prezentat publicului declaraţiile celor doi concurenţi electorali, publicând știri în care combate unele dintre tezele expuse de Igor Dodon sau opinia Ombudsmanului: „Patru falsuri din discursul de astăzi al lui Igor Dodon despre Maia Sandu”, „«Încearcă să-i sperie pe oameni cu tot felul de minciuni». Sandu răspunde acuzațiilor făcute de Dodon în adresa ei”; /VIDEO/ Dodon instigă la ură? Avocatul Poporului: „Mesajele transmise de Igor Dodon sunt ofensatoare și instigatoare la ură”.

Urmăriţi mai jos o selecţie de ştiri.

Igor Dodon: Problema nu este numele celui care va fi președinte al Republicii Moldova, ci lucrurile concrete pe care le va face acesta pentru locuitorii țării

Mesajul candidatului independent la funcția de președinte, Igor Dodon, pentru turul doi al scrutinului nu ține de platforme electorale sau de promisiuni, ci de necesitatea unei analize obiective a ceea se va întâmpla după data de 15 noiembrie. Igor Dodon a lansat această teză astăzi, în cadrul unui briefing de presă.
NTV:MD

/VIDEO/ Dodon instigă la ură? Avocatul Poporului: „Mesajele transmise de Igor Dodon sunt ofensatoare și instigatoare la ură”

Avocatul Poporului critică discursul lui Igor Dodon, candidat independent la funcția de președinte. Mai exact, în vizorul ombudsmanului au ajuns declarațiile lui Dodon despre diasporă. Potrivit lui Mihail Cotorobai, mesajele transmise sunt denigratoare, ofensatoare și instigatoare la ură față de concetățenii noștri stabiliți permanent sau aflați temporar peste hotarele țării.
TV8.MD

Как Майя Санду превратилась из кроткой лани в кровожадное существо: Хорошо, что в Молдове мы увидели ее такой между первым и вторым туром

С превеликим ужасом наблюдаем за тем, как Майя Санду, одержав победу в первом туре президентских выборов, превращается из кроткой лани в кровожадное существо.
KP.MD