2.858 vizualizări

„Dodonvor” sau „trădare”. Cum au scris unele portaluri despre alianța dintre comuniști și socialiști la anticipate

Pe 11 mai, secretarul executiv al Partidului Socialiștilor (PSRM), Vlad Batrîncea, a anunțat că formațiunea pe care o reprezintă va face alianță cu Partidul Comuniștilor (PCRM) la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Subiectul a stârnit interpretări în știrile unor instituții media. 

Bunăoară, portalul Timpul.md a scris că „Comuniștii lui Voronin au acceptat să facă alianța cu «kuliokarul» de la Sadova! PCRM+PSRM = Alianța DODONVOR merge împreună în alegeri”. Deși știrea este preluată de la un alt portal, anunțul este tratat cu un amestec dintre fapte și opinii de către jurnaliști.  

Alte redacții, precum Realitatea.md, se întreabă dacă „Voronin va da mâna cu Dodon după trădare?”, iar portalul Dosarmedia.md insinuează în titlul știrii o posibilă plecare a lui Vladimir Voronin de la șefia partidului. Mai mult, autorii recurg la generalizări, afirmând că decizia „pe unii nu i-a surprins, dar pe alții – da” sau referindu-se la „o mare parte din votanții fideli ai PCRM”, fără a indica surse sau nume concrete.   


Portalurile posturilor TV afiliate socialiștilor – Accent TV, NTV Moldova și Primul.md – au titrat în știrile lor că cele două partide „sunt gata să meargă într-un singur bloc electoral la anticipate ”, citându-l scurt pe Vlad Batrîncea.

Radio Chișinău a titrat: „PCRM și PSRM, bloc electoral la alegerile parlamentare anticipate”, amintind în background că „socialiștii lui Igor Dodon s-au desprins din partidul condus de Vladimir Voronin, iar acesta l-a criticat dur pe fostul său subaltern și l-a acuzat de trădare”.  

Vedeți mai jos o selecție de știri.

Comuniștii lui Voronin au acceptat să facă alianța cu „kuliokarul” de la Sadova! PCRM+PSRM= Alianța DODONVOR merge împreună în alegeri

Comitetul Central al Partidului Comuniștilor a decis astăzi crearea blocului electoral cu PSRM pentru participarea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către reprezentanții formațiunii. Astfel, comuniștii au votat doar acceptul creării unui bloc electoral PCRM-PSRM, fără a discuta programul viitorului bloc sau lista candidaților.
Timpul.md

PCRM și PSRM, bloc electoral la alegerile parlamentare anticipate

Comitetul Central al Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), în frunte cu liderul formațiunii Vladimir Voronin, a decis astăzi crearea blocului electoral cu Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la alegerile din 11 iulie. Cele două formațiuni vor merge împreună la alegerile parlamentare anticipate și urmează să negocieze programul și lista candidaților la funcția de parlamentari.
RadioChisinau.md

PSRM și PCRM sunt gata să meargă într-un singur bloc electoral la anticipate

PSRM și PCRM sunt gata să meargă la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 într-un bloc electoral comun. Despre aceasta secretarul executiv al socialiștilor, Vlad Batrîncea, a scris pe Facebook. “A avut loc o întrevedere dintre liderii PSRM și PCRM, Igor Dodon și Vladimir Voronin. Părțile au convenit asupra creării blocului electoral “Socialiștii și Comuniștii”. Urmează să fie coordonate subiectele ce țin de cadre, organizare, dar și chestiunile juridice. Mâine, la ora 11:00, va avea loc ședința Consiliului Republican al PSRM, la care se va lua o decizie de principiu“, a anunțat Batrîncea.
Ntv.md