3.732 vizualizări

Nominalizarea candidatei la funcția de prim-ministră a Republicii Moldova, în presă: de la reacțiile parlamentarilor, la interpretări și omisiuni

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a propus-o pe Natalia Gavriliță, ex-ministră a Finanțelor, pentru funcția de prim-ministră. Anunțul a fost făcut miercuri, 27 ianuarie, în cadrul unui briefing de presă. La scurt timp, Natalia Gavriliță a scris pe o rețea socială că „se simte onorată” de propunere și „își va folosi toate aptitudinile pentru a le crea cetățenilor o viață mai bună.” Cu reacții la subiect au venit mai mulți reprezentanți ai fracțiunilor parlamentare, opiniile cărora sunt împărțite. 

Mass-media a reflectat amplu, dar diferit acest eveniment. Cele mai multe instituții de presă (Jurnal.md, Jurnaltv.md, Agora, Cotidianul.md, Ziarulnațional.md, Protv.md, Sputnik.md) au transmis live briefingul susținut de șefa statului și au prezentat, pe de o parte, declarațiile politicienilor care „au informat că nu-și vor da votul pentru Gavriliță, pentru că numai așa vor fi declanșate alegerile anticipate”, dar și ale celor care „urmează să ia o decizie” până săptămâna viitoare ori „sunt în așteptarea programului prezentat de Gavriliță”.

Un alt grup de portaluri media (Today.md, Politics.md, Moldova24.info, Abcnews.md) au fost mai rezervate în reflectarea subiectului, publicând o știre cu același conținut și accente tendențioase, care duc publicul în eroare. Autorul știrii (deși nu este clară identitatea acestuia, fiind semnată doar de Politics.md) a confundat briefingul (o întrunire cu durată scurtă, în care se dau informații sau instrucțiuni la un singur subiect) cu conferința de presă (întâlnire în cadrul căreia o personalitate a vieții politice, sociale, culturale etc. face o expunere sau declarații și răspunde la întrebările reprezentanților presei). Conținutul știrii este acuzator, făcându-se referire inclusiv la lipsă de transparență, diferența făcând-o doar titlurile: „Maia Sandu a refuzat din nou să răspundă la întrebările jurnaliștilor”, „Iar presa să aștepte… Președintele Maia Sandu din nou nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor”, „Președintele Sandu a refuzat să explice jurnaliștilor de ce a desemnat-o pe Natalia Gavriliță la funcția de premier”, „Maia Sandu iarăși le întoarce spatele jurnaliștilor”.

Agenția de presă Infotag a omis inițial subiectul nominalizării Nataliei Gavriliță, publicând în ziua cu pricina o singură știre cu titlul: „Liderul «Partidului Nostru» consideră că președintele trebuie să numească un candidat inacceptabil de PSRM la funcţia de Prim-Ministru”, care face referință la o declarație mai veche a politicianului de la Bălți, expusă la o emisiune a unui post de televiziune privat (Național 4). Redacția portalului a venit a doua zi cu o știre la subiect, în care au adus mai multă informație despre candidatura propusă: „Natalia Gavriliță a fost înaintată la funcția de Prim-Ministru al Moldovei: Decretul Președintelui”. 

Vedeți mai jos o selecție de știri.

Maia Sandu a refuzat din nou să răspundă la întrebările jurnaliștilor

Lipsă de transparență la Președinție. Maia Sandu a refuzat din nou să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Astăzi, șefa statului a desemnat candidatul la funcția de premier. Sandu a anunțat că Natalia Gavriliță este cea, care va veni în plenul Parlamentului să ceară votul de încredere al deputaților, și imediat a plecat.
Today.md

(VIDEO) ULTIMA ORĂ! Natalia Gavrilița, înaintată de Maia Sandu la funcția de prim-ministru

Președinta Maia Sandu a înaintat-o pe fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavrilița, la funcția de prim-ministru. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă.
Cotidian.md

LIDERUL „PARTIDULUI NOSTRU” CONSIDERĂ CĂ PREȘEDINTELE TREBUIE SĂ NUMEASCĂ UN CANDIDAT INACCEPTABIL DE PSRM LA FUNCŢIA DE PRIM- MINISTRU

Președintele Partidului nostru, Renato Usatîi, consideră că președintele Maia Sandu ar trebui să numească un candidat inacceptabil de Partidul socialiştilor la funcția de prim-ministru, pentru a provoca alegeri anticipate.
Infotag