3.284 vizualizări

Demisă sau ba? Cum au interpretat unele media anularea hotărârii de numire a Domnicăi Manole la funcția de judecătoare a CC

Pe 23 aprilie, majoritatea compusă din deputații Partidului Socialiștilor și ai fracțiunii Partidului Șor au votat pentru anularea hotărârii din anul 2019 prin care președinta Curții Constituționale (CC), Domnica Manole, a fost numită judecătoare la Înalta Curte. Inițiativa aparține exponenților PSRM și a fost susținută de 53 de parlamentari. 

Mai multe portaluri s-au grăbit să titreze în știrile lor că magistrata „a fost demisă din funcție”, fapt care nu corespunde realității. Este vorba inclusiv de pagina web a postului NTV Moldova, cele ale canalurilor Primul în Moldova și Accent TV, dar și portalul Noi.md.    Portalul Kp.md a recurs la amestec dintre fapte și opinii, afirmând în titlu: „Ne pare rău, la revedere: Parlamentul a demis-o pe Domnica Manole din funcția de judecătoare a Curții Constituționale a Moldovei(orig. „Прости, прощай: Парламент уволил Домнику Маноле с должности судьи Конституционного суда Молдовы”).

Alte instituții media au informat că Parlamentul a votat anularea hotărârii prin care președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost numită judecătoare, precum ar fi site-urile Agora.md, site-ul TV8 sau cel al postului public de televiziune. În știrile inițiale sau în articole separate, redacțiile au inclus și opiniile unor parlamentari din opoziție, juriști sau experți constituționali care argumentează faptul că hotărârea legislativului „nu poate avea efecte juridice”. 

Jurnal.md a ținut să accentueze acest detaliu chiar în titlu: „Numirea Domnicăi Manole, anulată de coaliția PSRM-Șor, dar decizia NU are efect juridic; «Socialiștii sunt inadecvați» / DOC”. 

Vedeți mai jos o selecție de știri.

Sursă foto: Zdg.md

Domnica Manole a fost demisă din funcția de judecător CC de către Parlament

Parlamentul a anulat mandatul Domnicăi Manole în funcția de judecător la Curtea Constituțională. Decizia a fost luată cu votul a 53 de deputați la propunerea fracțiunii PSRM. Deputații au constatat că numirea Domnicăi Manole în funcția de magistrat la CC a avut loc cu încălcarea mai multor norme de drept, inclusiv regulilor de organizare și desfășurare a concursului. Potrivit Parlamentului, Manole a fost numită în funcție cu încălcarea criteriului juridic de înaltă competență profesională.
NTV Moldova

Ultima oră! Hotărârea Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare CC a fost anulată

Hotărârea Parlamentului din 2019 prin care președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a fost numită judecătoare la Înalta Curte a fost anulat în ședința plenară din 23 aprilie. Inițiativa a venit din partea PSRM. Autorii invocă necorespunerea magistratei la capitolul competențe și încălcări în desfășurarea concursului. Socialiștii au propus anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător la CC.
Agora.md

Numirea Domnicăi Manole, anulată de coaliția PSRM-Șor, dar decizia NU are efect juridic; „Socialiștii sunt inadecvați” / DOC

Parlmentul a votat un proiect de hotărâre privind anularea parțială a hotărârii Parlamentului din 16 august 2019, prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale. Documentul însă nu are efect juridic, iar Domnica Manole își păstrează funcția. Mai exact, proiectul „anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr.121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica Manole în funcția de judecător al Curții Constituționale”.
Jurnal.md