2.012 vizualizări

Declarațiile ministrului Muncii privind criza demografică și scăderea natalității, subiecte de știri cu fraze scoase din context

Într-un interviu acordat portalului Sputnik.md, intitulat Problema demografică: De ce tinerele familii se limitează la un singur copil, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, s-a referit la mai multe probleme ce țin de demografie și scăderea natalității în Republica Moldova. Printre cauze, el evidențiază lipsa serviciilor de îngrijire timpurie a copiilor, cum ar fi creșele sau bonele. „Astăzi, nu este un standard de calificare  pentru bone, activitatea acestora nu este reglementată”, menționează Spatari, subliniind că mamele cu copii mici sunt afectate negativ din cauza că sunt în afara activității și că „o soluție mai bună (decât creșele și bonele – n.n.) pentru aceste mame nu există”. Potrivit ministrului, concediile de maternitate în Moldova sunt atipic de lungi, iar țara noastră deține recordul la cele mai lungi concedii de maternitate, tocmai pentru că femeile nu au altă alternativă.

Opoziția a interpretat în felul ei declarațiile funcționarului, făcând, la rândul ei, declarații în conferințe de presă. Unele medii s-au limitat însă să reproducă doar criticile opoziției, fără să citeze și subiectul propriu-zis, adică interviul original al ministrului Muncii.

Portalul Tribuna.md, de exemplu, publică pe 30 noiembrie știrea BLOCUL COMUNIȘTILOR ȘI SOCIALIȘTILOR: GUVERNAREA PRIVEȘTE OAMENII CA PE O STATISTICĂ, semnată de Cristina Parfeni, în care notează: „Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco, au menționat că declarațiile făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, cu privire la concediul de îngrijire a copilului, sunt regretabile, transmite TRIBUNA”. Aceeași știre, purtând aceeași semnătură a Cristinei Parfeni, apare și pe portalul Oficial.md, cu un alt titlu: Socialiștii: În loc să vină cu ajutor, ei critică că mamele prea mult timp stau în concediu”. „Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco, au menționat că declarațiile făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, cu privire la concediul de îngrijire a copilului, sunt regretabile, transmite OFICIAL”, potrivit articolului.

În aceeași zi, cu o știre la subiect vine și site-ul a-tv.md, al postului Accent TV, afiliat socialiștilor: „Deputat PSRM: În Moldova sunt două lumi paralele, una în care trăiesc oamenii și alta în care se află guvernarea”. „Un ministru antisocial și antiuman. Așa au apreciat deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor activitatea ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, care a afirmat că în Moldova concediile de maternitate sunt «atipic de lungi»”, scriu autorii materialului.

Portalul Agora.md publică, în aceeași zi, materialul: Ministrul Muncii și Protecției Sociale neagă că Guvernul ar intenționa să reducă durata concediului de maternitate” în care informează că „ministrul a criticat pe pagina sa de Facebook «presa de opoziție», susținând că sperie mamele și viitorii părinți «promovând mesaje false, fabricate prin scoaterea frazelor din context și montarea fragmentelor video»”.

De remarcat că și TRIBUNA.md revine, în aceeași zi, la subiect cu o nouă știre: „NOI PRECIZĂRI ALE MINISTRULUI MARCEL SPĂTARI: STIMULAREA NATALITĂȚII ESTE O PRIORITATE MAJORĂ PENTRU MINISTER ŞI GUVERN”. „Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a venit cu noi precizări în privința reformei sistemului de pensii și a concediului pentru îngrijirea copilului, deoarece, spune el, în unele știri se scot frazele sale din context, ceea ce derutează cetățenii, informează TRIBUNA”. Materialul este mai curând o replică a ministrului Spatari însuși, inclusiv la știrea anterioară, publicată de acest portal.

Vă propunem o selecție de știri la acest subiect.

Blocul comuniștilor și socialiștilor: Guvernarea privește oamenii ca pe o statistică

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco, au menționat că declarațiile făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, cu privire la concediul de îngrijire a copilului, sunt regretabile, transmite TRIBUNA. Alla Darovannaia a spus că guvernarea în loc să se preocupe de creșterea natalității, se arată nemulțumită că este prea lung concediul de îngrijire a copilului. „Marcel Spătari s-a arătat nemulțumit de concediul de îngrijire a copilului, care îl consideră ca fiind prea lung și se arată nedumerit că R. Moldova deține recordul la concediul pentru îngrijirea copilului. Ministrul a subliniat că concediul de maternitate nu este un lucru sustenabil din punct de vedere economic. Regretăm că guvernarea privește oamenii ca o statistică, surse de venit la buget. În loc să vină cu ajutor, ei critică că mamele prea mult timp stau în concediu”, a spus Alla Darovannaia. Deputatul Vladimir Odnostalco a spus că toate aceste reforme sunt antisociale și ele vin urmare a creditării Republicii Moldova de peste hotare. (Cristina Parfeni)
Tribuna.md

Socialiștii: În loc să vină cu ajutor, ei critică că mamele prea mult timp stau în concediu

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Alla Darovannaia și Vladimir Odnostalco, au menționat că declarațiile făcute de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, cu privire la concediul de îngrijire a copilului, sunt regretabile, transmite OFICIAL. Alla Darovannaia a spus că guvernarea în loc să se preocupe de creșterea natalității, se arată nemulțumită că este prea lung concediul de îngrijire a copilului. „Marcel Spătari s-a arătat nemulțumit de concediul de îngrijire a copilului, care îl consideră ca fiind prea lung și se arată nedumerit că R. Moldova deține recordul la concediul pentru îngrijirea copilului. Ministrul a subliniat că concediul de maternitate nu este un lucru sustenabil din punct de vedere economic. Regretăm că guvernarea privește oamenii ca o statistică, surse de venit la buget. În loc să vină cu ajutor, ei critică că mamele prea mult timp stau în concediu”, a spus Alla Darovannaia. Deputatul Vladimir Odnostalco a spus că toate aceste reforme sunt antisociale și ele vin urmare a creditării Republicii Moldova de peste hotare. (Cristina Parfeni)
Oficial.md

Ministrul Muncii și Protecției Sociale neagă că Guvernul ar intenționa să reducă durata concediului de maternitate

Ministrul muncii și protecției sociale, Marcel Spatari a venit cu mai multe precizări în ceea ce privește politicile guvernamentale privind natalitatea, după ce în presă a apărut informația cum că durata concediului de îngrijire a copilului sau îndemnizația acordată pentru creșterea copilului, ar putea să scadă. În acest sens, ministrul a criticat pe pagina sa de Facebook „presa de opoziție”, susținând că sperie mamele și viitorii părinți „promovând mesaje false, fabricate prin scoaterea frazelor din context și montarea fragmentelor video”. (...) „Ieri s-a răspândit un mesaj absolut fals precum că guvernul ar avea de gând să scadă durata concediului de îngrijire a copilului sau să reducă indemnizația. Îmi pare foarte rău că acest mesaj a speriat mamele. Presa de opoziție produce mesaje anti-sociale, care derutează oamenii și reduc încrederea acestora în stat, aprofundând criza demografică”, a declarat ministrul.
Agora.md