80.111 vizualizări

Decizia Curții de Apel privind numărul secțiilor de vot în diasporă – „o lovitură” în unele media, trecută cu vederea de altele

Magistrații Curții de Apel Chișinău au admis, pe 17 iunie, contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind numărul secțiilor de vot ce urmează a fi deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Potrivit deciziei, CEC este obligată ca să-și modifice hotărârea și să aprobe deschiderea a cel puțin 190 de secții de vot în diasporă pentru anticipatele din 11 iulie. Unele instituții media au preferat să omită subiectul din fluxul lor de știri. 

La scurt timp după emiterea deciziei, portalul Timpul.md a publicat o știre în care a accentuat că hotărârea Curții de Apel ar fi „o lovitură pentru regimul Dodon”, recurgând în titlu la amestec dintre fapte și opinii. „LOVITURĂ PENTRU regimul DODON! Curtea de Apel obligă CEC să deschidă MINIM 190 de secții de vot”, a titrat redacția. Știrea explică pe scurt ce au decis magistrații și oferă o singură opinie pe marginea hotărârii – cea a partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care o cataloghează drept „corectă și curajoasă”.  

Portalurile posturilor NTV Moldova și Primul în Moldova nu au informat despre această decizie, deși au relatat anterior cu privire la subiectul numărului secțiilor de vot în afara țării. În schimb, redacțiile  au preferat să informeze despre o altă decizie a Curții de Apel Chișinău, din aceeași zi, care se referă la acuzații aduse la adresa PAS și a Maiei Sandu și  favorizează Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BECS). „Judecata obligă CEC să examineze sesizarea Blocului, privind folosirea imaginii președintelui în campanie” este știrea de pe site-ul Ntv.md, copiată fidel și pe portalul Primul.md. Ambele las în umbră hotărârea judecătorilor privind numărul secțiilor de vot din diasporă. 

Redacția Ziarului de Gardă a informat neutru despre subiect: „ULTIMA ORĂ! Curtea de Apel a decis: CEC – OBLIGATĂ să deschidă cel puțin 190 de secții de vot în diasporă pentru anticipatele din 11 iulie”. Jurnaliștii au scris inclusiv despre numărul de zile în care Curtea a examinat cererile de recuzare, dar și cine sunt autorii contestațiilor.

Vedeți mai jos o selecție de știri. 


Sursă foto: Cornelia Călin/NewsMaker.md

LOVITURĂ PENTRU regimul DODON! Curtea de Apel obligă CEC să deschidă MINIM 190 de secții de vot

Curtea de Apel a admis parțial contestațiile partidelor privind decizia Comisiei Electorale Centrale ce vizează secțiile de vot în diasporă. A fost anulată partea ce vizează deschiderea a mai puțin de 190 de secții de vot. „Se admit parțial contestații depuse de către reclamanți împotriva CEC, persoane terțe Ministerul de Externe și Guvernului privin anularea hotărârilor din 5 și 8 iunie și obligarea la emiterea actului administrativ. Se anulează anexa din hotărârea CEC numărul 4.966 din 5 iunie cu privire la constituirea secțiilor de vot din străinătate, modificat la 8 iunie, prin care a fost constituit secții d evotare în numpr mai mic de 190 de secții d evotare în străinătate indicate în avizul prealabil al Ministerului Afacerilor Externe”.
Timpul.md

ULTIMA ORĂ! Curtea de Apel a decis: CEC – OBLIGATĂ să deschidă cel puțin 190 de secții de vot în diasporă pentru anticipatele din 11 iulie

După șapte zile de proces, magistrații Curții de Apel Chișinău au admis parțial joi, 17 iunie, contestațiile depuse de mai multe partide în legătură cu modificarea deciziei Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la numărul secțiilor de vot care urmează să fie deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Astfel, prin decizia Curții de Apel Chișinău, Comisia Electorală Centrală este obligată ca să își modifice Hotărârea și să aprobe deschiderea a cel puțin 190 de secții de vot în diasporă pentru anticipatele din 11 iulie, așa cum era indicat în avizul Ministerului de Externe.
Zdg.md

Judecata obligă CEC să examineze sesizarea Blocului, privind folosirea imaginii președintelui în campanie

Curtea de Apel Chișinău a obligat Comisia Electorală Centrală să examineze sesizarea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, prin care aceştia acuză PAS că foloseşte imaginea preşedintelui Maia Sandu în campania electorală. Decizia a fost luată de către magistrați, astăzi, 17 iunie. "Se admite acțiunea înaintată de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor împotriva Comisiei Electorale Centrale, terț Partidul Politic Partidul Acțiune și Solidaritate cu privire la anularea răspunsului din 12.06.2021 și obligarea examinării contestației depuse înregistrată din 09.06.2021. Se anulează răspunsul Comisiei Electorale Centrale din 12.06.2021.
Ntv.md