2.869 vizualizări

Decizia CC privind transmiterea Stadionului Republican în gestiunea Ambasadei SUA, reflectată părtinitor de posturile TV afiliate politic

Verdictul Curţii Constituţionale, care a decis ca terenul fostului Stadion Republican să rămână în proprietatea Ambasadei Statelor Unite ale Americii, a fost reflectat în mod părtinitor în presa afiliată politic.

NTV Moldova, bunăoară, a prezentat știrea de pe pozițiile Partidului Socialiștilor, titrând în programul principal de știri din 29 iulie: „Stadionul Republican, oferit americanilor”. Materialul se bazează exclusiv pe punctul de vedere al PSRM în această chestiune și, în special, a liderului formațiunii, Igor Dodon, care consideră drept „greșeală” transmiterea terenului către ambasadă.

Postul TV6, la rândul său, a exprimat punctul de vedere al Partidului Politic Șor și al liderului formațiunii, Ilan Șor. În Știrile din aceeași seară, postul a difuzat un material amplu – „Chișinăuienii vor Stadionul înapoi” – care includea și un vox populi axat pe o singură opinie: „Oamenii: Stadionul Republican să rămână în gestiunea statului”. În material, este prezentată doar reacția  consilierului municipal Valerii Klimenco, reprezentant al PP Șor, generalizată drept opinie a „consilierilor municipali”.

Jurnal TV a relatat obiectiv despre acest subiect, în materialul „Stadionul revine Ambasadei Americane”, acordând spațiu pozițiilor pro și contra, fără să-și impună propriul punct de vedere.

Reamintim că, în anul 2018,  Parlamentul dominat de Partidul Democrat, a decis să transmită Stadionul Republican în proprietatea Ambasadei SUA, pentru construcția unui nou sediu. Tranzacţia din 2018 privind achiziționarea lotului, încheiată între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii, nu a fost acceptată însă de o parte dintre politicieni. În decembrie 2020, deputații PSRM și cei din Partidul Politic Șor au votat legea nr. 217, prin care au abrogat actul legislativ privind transmiterea terenului în gestiunea Ambasadei. Deputați din formațiunile PPDA, PDM și PAS au contestat însă la Curtea Constituțională această lege, a cărei acțiune a fost suspendată de membrii CC până la o decizie finală.

Pe 29 iulie 2021, judecătorii CC au declarat neconstituțională legea și au decis că terenul rămâne în proprietatea Ambasadei Americane.

Sursa foto: Anticoruptie.md

Vedeți mai jos selecția de știri.

Stadionul Republican, oferit americanilor

Fostul stadion republican a fost scos din proprietatea statului și transmis în proprietatea Statelor Unite, care vor construi acolo o nouă ambasadă. Curtea Constituțională a anulat astăzi legea votată la sfârșitul anului trecut, la propunerea PSRM, care anula actul de transmitere a terenului în proprietatea reprezentanței diplomatice. Mai mulți membri ai PSRM și simpatizanți ai acestui partid au protestat în fața instanței și au cerut păstrarea stadionului în proprietatea statului.
NTV Moldova

Stadionul revine Ambasadei Americane

Judecătorii CC au anulat modificările operate în decembrie 2020 de PSRM-Șor la legea prin care au fost abrogate prevederile ce autorizau transmiterea terenului Stadionului Republican în folosință Ambasadei Sstatelor Unite la Chișinău. Astfel, spațiul a revenit în gestiunea Ambasadei Americane. Hotărârea pronunțată astăzi nu mai poate fi supusă niciunei căi de atac
Jurnal TV

Chișinăuienii vor stadionul înapoi

În locul ruinelor Stadionului Republican poate fi construit un parc de distracții sau un teren sportiv – de această părere sunt locuitorii municipiului Chișinău, revoltați că terenul va fi dat Ambasadei SUA în Republica Moldova. Și consilierii municipali din Chișinău se declară nemulțumiți și vin cu propuneri pentru a le oferi o nouă viață hectarelor de pământ din centrul capitalei, lăsate de izbeliște. Locuitorii capitalei sunt convinși că Stadionul Republican trebuie să rămână în proprietatea statului.
TV6