4.202 vizualizări

Decizia ANRE de a plafona prețurile la carburanți, prilej de știri cu iz politic pentru unele televiziuni

Pe 6 septembrie 2021, mass-media din Republica Moldova a scris pe larg despre scumpirea carburanților, ca rezultat al deciziei Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) de a plafona prețurile la benzină și motorină, începând cu data de 7 septembrie. Unele televiziuni, cu precădere cele afiliate socialiștilor, au difuzat știri cu iz politic, axate mai mult pe opinia subiectivă a redacției, decât pe faptele propriu-zise.

NTV Moldova, de exemplu, a prezentat decizia ANRE ca pe un act incompetent din partea noii guvernări, speculând că la baza scumpirilor carburanților ar sta modificarea legii privind produsele petroliere de către actualul Parlament. Știrea, care conține atât intervențiile experților, cât și un vox-populi, „uită” de decizia ANRE și se axează pe acuze politice la adresa noii guvernări, semănând panică printre cetățeni cu privire la noi scumpiri.

Primul în Moldova merge și mai departe cu speculațiile, afirmând  că prețurile la comerțul cu amănuntul ale produselor petroliere ar fi calculate zilnic de ANRE… „în baza unei inițiative a Partidului Acțiune și Solidaritate”.

Postul TV8 a prezentat nepărtinitor subiectul, încercând să explice cauzele deciziei luate de ANRE și consecințele sale economice. 

Vedeți mai jos o selecție de știri.

Sursa foto: Unsplash.com

O nouă scumpire a carburanților

Au promis una, dar au adus cu totul alta: noua guvernare a modificat legea privind produsele petroliere, iar imediat după intrarea în vigoare a acesteia a urmat scumpirea carburanților. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat astăzi în calitate de referință prețuri de 20 de lei 39 bani pentru un litru de benzină și de 16 lei 56 bani pentru un litru de motorină. Asta înseamnă cu 0,78 și 0,85 la sută mai mult. Analiștii menționează că tendința îi va sărăci pe moldoveni.
NTV Moldova

Carburanții, mai scumpi

Mâine, un litru de benzină ar putea să coste 20 de lei 39 de bani, iar cel de motorină -16 lei 56 de bani. Asta înseamnă o scumpire de circa 20 de bani față de prețurile din weekend. Tarifele pentru plafon sunt stabilite de ANRE în baza unei metodologii de calcul, care a intrat în vigoare începând cu data de 1 iulie. Totodată, luna trecută a fost modificată legea care vizează produsele petroliere, și anume, prin excluderea unor prevederi din redacția precedentă.
TV8

Carburanții s-ar putea scumpi din nou

Prețurile plafon anunțate pentru data de 7 septembrie de ANRE sunt mai mari cu 16 bani pentru un litru de benzină vândut la pompă și cu14 bani pentru un litru de motorină. Astfel, prețul maxim care poate fi afișat la stațiile peco din țară este de 20 de lei și 39 de bani pentru benzină și de 16 lei 56 de bani pentru un litru de motorină. Prețurile la comerțul cu amănuntul ale produselor petroliere sunt calculate zilnic de ANRE în baza unei inițiative a Partidului Acțiune și Solidaritate. În același timp, scumpirile galopante de pe piața comerțului cu amănuntul...
Primul în Moldova