1.948 vizualizări

De la previziuni sumbre, până la scenarii apocaliptice – registrul în care unele posturi TV au relatat despre rezultatele alegerilor parlamentare anticipate

Principalele buletine de știri, difuzate ieri de televiziunile din Republica Moldova, au comunicat cu lux de amănunte despre rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Totuși, unele posturi TV au deviat de la informarea corectă și echidistantă a cetățenilor, preferând să amestece faptele cu opiniile, după modelul pe care l-au practicat în campania electorală.

Postul Accent TV,  în emisiunea Sinteza Zilei,  își dă cu părerea în una din știri despre  câștigătorul cursei electorale, afirmând că de acum încolo „scuza că nu ar avea competențe nu mai are valoare”. Cine a invocat astfel de scuze, când și de ce, postul nu precizează. În aceeași ediție de știri, Accent TV face și alte afirmații, precum că  „simpatiile unioniste ale PAS sunt cunoscute”; vorbește despre „ordinele Occidentului” și „amestecul diplomaților străini” în alegeri. Aceleași calificative au fost prezente și în discursul liderului PSRM, Igor Dodon,  la briefingul de luni, 12 iulie, pe care postul le-a reprodus masiv. Deși nu agreează așa-zisul „amestec al diplomaților străini”, în aceeași emisiune de știri redacția oferă spațiu lui Nicolai Starikov, expert din Federația Rusă, care afirmă că „nu trebuie să ne așteptăm la o politică rezonabilă din partea PAS și că în Moldova lucrurile vor evolua după scenariul Ucrainei”. Redacția se limitează la această sursă, fără să încerce să mai caute și altele, pentru a restabili echilibrul știrii.

Previziuni apocaliptice în legătură cu rezultatele alegerilor parlamentare anticipate și ce se va întâmpla cu Moldova în viitor face și postul TV6, în programul principal de la ora 19.00, Ora Știrilor. Prezentatoarea citează spusele analistului politic Vitalie Catană în acest sens, precum că  „PAS nu se va descurca cu guvernarea țării deoarece formațiunea nu are specialiști bine pregătiți și nici programe guvernamentale. În scurt timp, electoratul va fi dezamăgit, iar încrederea cetățenilor va scădea”. Aceleași note de deznădejde transpar și din voxul realizat cu oamenii din stradă, și din  intervenția lui Ilan Șor, care, la fel, vorbește  despre „forțele externe care au comis ingerințe în procesul electoral”.

Postul TV8, în emisiunea sa principală de știri de la ora 19.00, a relatat neutru despre acest eveniment, bazându-se pe o multitudine de surse.

Sursa foto: parlament.md