3.586 vizualizări

Compensațiile Guvernului la gazele naturale, văzute de unele posturi TV drept „nesatisfăcătoare”, iar de altele ca „o gură de oxigen”

Presa a relatat pe larg și din unghiuri diferite despre compensațiile acordate cetățenilor de către Guvernul Republicii Moldova în contextul majorării prețului la gazele naturale, furnizate de Gazprom. Unele televiziuni nu au ratat momentul de a politiza acest subiect. 

NTV Moldova, în buletinul de știri în limba rusă al serii de 10 noiembrie, a prezentat   majorarea prețului la gaze ca pe un eșec al actualei guvernări și al președintei Maia Sandu. Relatând despre compensațiile acordate de Guvern, postul le-a calificat drept nesatisfăcătoare, iar mai mulți participanți la un sondaj stradal, realizat de redacție, au vorbit despre „o catastrofă” la care s-a ajuns datorită actualei guvernări. În opinia lor, compensațiile pentru gazele naturale vor fi acordate din credite străine, care „vor fi plătite de nepoții noștri”.

TVR Moldova, a tratat subiectul dintr-un unghi de vedere contrar opus postului NTV Moldova. În Telejurnalul  din aceeași seară, a fost pus accent pe valoarea ajutorului acordat de Guvern consumatorilor de gaze, care constituie 1.6 miliarde de lei, precum și pe faptul ca de acest ajutor vor beneficia cu 86.000 mai mulți cetățeni. Redacția la fel a realizat un vox populi, în orașul Soroca, iar în preambulul materialului prezentatoarea afirmă că „compensațiile anunțate de Guvern sunt o gură de oxigen” pentru locuitorii care nu au sobe și beneficiază doar de încălzire cu gaz. Afirmația contrastează însă cu ceea ce declară înșiși participanții la sondaj. Totuși, deși cetățenii nu par mulțumiți de noile prețuri, redacția nu forțează nota mai mult și nu dă aprecieri politice vorbelor lor. 

Jurnal TV, în buletinul de știri al orei 19.00 din 10 noiembrie, a informat neutru cetățenii despre compensațiile aprobate de Guvern, fără interpretări și abordări subiective.

Vedeți mai jos o selecție de știri.

 

Compensațiile nu îi vor salva pe consumatori

Compensațiile aprobate de Guvern în legătură cu scumpirea gazelor naturale nu sunt suficiente pentru ca populația să facă față exploziei prețurilor. Locuitorii de la sate spun că lunar, pentru încălzire e nevoie de mai mult de 50 de metri cubi de gaze. Oamenii se tem că majorarea prețurilor la produse și servicii îi va arunca în hăul datoriilor. (...) Vox populi: „E o adevărată catastrofă pentru noi, scumpirea de la 4 lei la 10 lei. Părerea mea e că noi nu o să reușim să ieșim din iarnă, mai ales bătrânii...O distrus țara... Lasă sa vie cei de după graniță care au ales-o pe Maia Sandu, că diaspora cel mai mult a votat pentru dânsa”. (...) Oamenii spun că plata compensațiilor nu numai că nu va soluționa problema facturilor mari, dar va împinge țara în datorii din cauza creditelor străine...
NTV Moldova

Guvernul intervine cu compensații

Toți consumatorii casnici, inclusiv cei cu palate și venituri mari, vor beneficia de compensații, urmare a majorării tarifului la gaze. Sprijinul din partea Guvernului va fi gradual, în funcție de consum. De asemenea, a fost majorat ajutorul social pentru perioada rece a anului pentru familiile nevoiașe. Deciziile au fost votate astăzi la Guvern. (...) Pentru o perioadă de cinci luni, adică noiembrie 2021 – martie 2022, pentru consumul de gaz compensația va fi aplicată în două trepte: pentru primii 50 de metri cubi prețul va fi de 6,8 lei. Pentru următorii 100 de metri cubi consumatorii vor achita 7, 9 lei. Familiile care vor arde mai mult de 150 de metri cubi vor achita restul consumului la prețul de 11 lei și 8 bani. De aceste compensații vor beneficia 746 de mii de familii.
Jurnal TV

Compensații pentru facturile la gaz

Facturile mari la gaz pentru luna noiembrie vor veni la pachet cu un ajutor financiar din partea statului. Guvernul a aprobat astăzi compensații pentru perioada rece a anului, în valoare totală de 1, 6 miliarde de lei. Premierul Natalia Gavriliță a anunțat că toți consumatorii casnici vor beneficia de ajutor în funcție de consumul de gaz, dar și de statutul social al familiei. (...) Ca primă măsură autoritățile au majorat cu 200 de lei compensația pentru familiile incluse în programul de ajutor pentru perioada rece a anului. În loc de cei 500 de lei, vor fi oferite ajutoare de 700 de lei. Va fi extinsă lista beneficiarilor cu incă 86 de mii. (...) Compensațiile anunțate de Guvern sunt o gură de oxigen pentru cei care nu-și pot încălzi locuințele decât cu gaze. Dacă în Chișinău și Bălți mai există încălzire centralizată, atunci în centrele raionale oamenii care locuiesc la bloc și-au instalat centrale pe gaz. La Soroca, de exemplu, 8500 de familii nu au sobe, centralele fiind unica sursă de agent termic.
TVR Moldova