4.284 vizualizări

Ajutorul umanitar oferit de România a generat motive de bucurie, dar și dezaprobare în știrile televiziunilor de la Chișinău

Pe 19 februarie, Republica Moldova a primit un ajutor umanitar în valoare de peste două milioane de euro, oferit de România. Este vorba de combinezoane, măști de unică folosință și mănuși de protecție pentru sistemul medical antrenat în lupta cu Covid-19.   Convoiul cu donația a fost întâmpinat în Piața Marii Adunării Naționale din Capitală și a ajuns subiect de știri la majoritatea instituțiilor de presă din țară.

Postul TVR Moldova a început buletinul de știri de la ora 18:00 titrând: „Ajutor de 2 milioane de euro din România”. În știrea cu o durată de aproape 3 minute se menționează că este al doilea lot de ajutor umanitar oferit de statul român și că, de această dată, convoiul umanitar a fost întâmpinat „așa cum se cuvine”, adică în PMAN. Postul de televiziune a folosit coloana sonoră/audio în știre și a inclus mai multe voxuri cu cetățeni care mulțumesc autorităților de peste Prut pentru gest. A doua știre din buletin s-a referit la același subiect: „România, alături la bine și la rău”.

Și ProTV Chișinău a recurs la coloană sonoră în relatarea subiectului, în buletinul de la ora 20:00 – o tehnică care încearcă să transmită sublim consumatorului media, pe lângă informații și fapte, anumite atitudini. Jurnaliștii la fel au pus accent că „de această dată convoiul a fost primit în Piața Marii Adunări Naționale, nu ca pe timpul Guvernului Chicu”. Și a doua știre din buletin a accentuat același lucru, referindu-se la primul ajutor, primit sub podul de la Telecentru.

Jurnal TV a reflectat subiectul în aceeași cheie (dar fără a recurge la fundal sonor). Buletinul de știri de la ora 19:00 a debutat cu un material de peste 6 minute despre ajutorul acordat de Guvernul României. „Solidaritate pentru Moldova” a fost titlul știrii care a inclus și declarațiile persoanelor oficiale prezente la ceremonia din PMAN: ministrul român de Externe, președinta Republicii Moldova, șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău.

Și principalul buletin de la TV8, de la ora 19:00 a început cu același subiect – „Ajutor din România pentru Chișinău” – relatând neutru despre convoiul umanitar.

Pe de altă parte, postul de televiziune Accent TV, afiliat socialiștilor, a difuzat o știre scurtă la mijlocul buletinului de la ora 18:30, cu titlul „Ajutor umanitar pentru Moldova”. Redacția a prezentat o scurtă informație despre donație, dar a scos în evidență că „vaccinurile promise de statul Român încă nu au ajuns la Chișinău și nici nu se știe când vor ajunge”.

NTV Moldova, în buletinul de la ora 19:00, a  relatat subiectul la fel la mijlocul ediției și a menționat în burtieră „Ajutoare pentru Moldova”, informând telespectatorii mai întâi despre ajutorul acordat de Cehia: „Donația vine la doar o săptămână după un gest similar din partea Cehiei, în valoare de 1,3 milioane de euro”. Totodată, autorii știri afirmă că: „la București, această donație a stârnit un amplu scandal de corupție, după ce s-ar fi constatat că echipamentele oferite moldovenilor nu ar fi fost acceptate în spitalele din România, pentru că nu ar fi corespuns normelor de calitate”.

Vedeți mai jos o selecție de știri.

Ajutor din România pentru Chișinău

Cu steaguri și un tricolor imens. Așa au fost întâmpinate în Piața Marii Adunări Naționale cele 13 camioane cu asistență umanitară, oferite Republicii Moldova de autoritățile române. Din această donație fac parte echipamente de protecție medicală – 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100 de mii de măști respiratorii, 100 de mii de combinezoane și 100 de mii de perechi de mănuși de unică folosință. Fiinf o donațee gratuită, echipamentele costă, de fapt, peste 48 de milioane de lei moldovenești. În timp ce autoritățile de la Chișinău au mulțumit pentru sprijinul acordat, oficialii români au dat asigurări că Republica Moldova rămâne o prioritate pentru țara vecină.
TV8.md

Solidaritate pentru Moldova

România și Uniunea Europeană și-au unit forțele ca să ajute Republica Moldova în lupta contra noului coronavirus. Ajutorul umanitar de urgență, oferit Republicii Moldova de către Guvernul de la București, a ajuns astăzi la Chișinău. Lotul, oferit prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, conține măști de protecție, combinezoane și mănuși de unică folosință în valoare totală de 2,3 milioane de euro. De această dată, ceremonia s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale.
jurnaltv.md

Ajutoare pentru Moldova

Republica Moldova a primit din partea României un nou lot de ajutor umanitar pentru combaterea infecției de Covid -19. Este vorba de 100 de mii de măști, 100 de mii combinizoane și tot atâtea mănuși de unică folosință în valoare de peste 2 milione de Euro. Donația vine la doar o săptămână după un gest similar din partea Chehiei în valoare de 1,3 milioane de Euro.
ntv.md