10 646 просмотры

Adoptarea de către Parlament a proiectului de lege privind dezinformarea, văzută diferit de către posturile de televiziune

Извините, этот техт доступен только в “Румынский”.

Lege scandaloasă în parlament

Majoritatea parlamentară a votat în mare grabă un proiect de lege în prima lectură. Documentul le oferă instituțiilor statului mai multe competențe în procesul de combatere a propagandei și dezinformării. Opoziția a criticat inițiativa și a acuzat guvernarea de consolidarea controlului prin instituirea dictaturii și persecutarea oamenilor cu gândire liberă. Așa-numita lege anti fals conține modificări la șapte acte normative. Autorii ei susțin că le vor oferi instituțiilor statului mai multe instrumente pentru combaterea propagandei și dezinformării, inclusiv sancțiuni drastice.
NTV Moldova

Spațiul informațional, securizat

Amenzi de până la 100 de mii de lei riscă furnizorii de servicii media care vor difuza conținuturi calificate drept dezinformare sau informații care afectează securitatea spațiului informațional audiovizual. Dacă abaterea va fi admisă repetat furnizorilor le va fi retras dreptul de emisie pentru o anumită perioadă.  În ceea ce ține de site-urile care vor promova falsuri, acestea vor fi blocate de către SIS – sunt prevederile unui proiect de lege aprobat astăzi în primă lectură de către deputații PAS. BCS a părăsit ședința în semn de protest. Alături de deputații din Partidul Șor ei au declarat că actuala putere vrea să instituie dictatura.
Jurnal TV

Legea securității naționale, mărul discordiei

Amenzi de până la 100 de mii de lei şi retragerea timp de 3 zile a emisiei pentru instituțiile media din Republica Moldova care propagă informații false. În plus, serviciul de informații şi securitate va decide ce informații reprezintă o amenințare pentru spațiul public. Asta au propus într-un proiect de lege deputații PAS, proiect ce a și fost votat spre disperarea celor din opoziţie. Comuniştii şi socialiştii au organizat un adevărat „bâlci” în Parlament prin care și-au manifestat dezacordul. Proiectul de lege ce trebuie să aducă corectitudine în spaţiul informaţional ia scos din sărite pe deputaţii Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor.
TVR Moldova