Adoptarea de către Parlament a proiectului de lege privind dezinformarea, văzută diferit de către posturile de televiziune
Parlamentul a adoptat, pe 7 aprilie, în primă lectură, un proiect de lege care urmărește combaterea dezinformării și propagandei în spațiul informațional public din Republica Moldova. Acesta prevede sancțiuni pentru instituțiile media și persoanele care promovează informații ce încalcă normele stabilite de legislație și de Concepția securității naționale a Republicii Moldova, amenințând în acest fel securitatea informațională a țării. Posturile TV naționale au reflectat pe larg dezbaterea din Parlament a acestui proiect de lege, dar unele din ele, în special cele afiliate partidelor politice, au reflectat evenimentul unilateral, scoțând în prim-plan poziția patronilor politici în detrimentul informării obiective și corecte.
Astfel, NTV Moldova, afiliat PSRM, în reportajul pus pe post în principalul buletin de știri al zilei de 7 aprilie a menționat în titlu că legea ar fi „scandaloasă”, iar în preambul a tras concluzia subiectivă precum că „majoritatea parlamentară a votat în mare grabă” acest proiect în prima lectură. Postul a prezentat pe larg poziția deputaților BCS, care s-a rezumat la faptul că structurile statului au fost „abilitate cu puteri excesive pentru a-i pedepsi pe cetățeni pentru publicarea și distribuirea unor informații considerate drept false de către autorități”.
Aceeași poziție în reflectarea subiectului a adoptat-o și postul Primul în Moldova.
TV6, evidențiază în titlul „Tribună blocată și nemulțumiri” protestul deputaților BCS, a adăugat că și deputații Partidului Politic Șor s-au declarat împotriva proiectului, calificând-ul drept „lege care impune cenzura”. Știrea pusă pe post de TV6 nu informează telespectatorii despre proiectul propriu-zis, ci prezintă unilateral declarațiile opoziției cu privire la proiect. La sfârșit, postul trage concluzia: „Totuși, proiectul de lege a fost votat în prima lectură de majoritatea parlamentară, care susține că inițiativa are scopul de a opri dezinformarea populației”.
De o abordare mai amplă a dat dovadă postul TVR Moldova, care a prezentat în reportaj pozițiile deputaților din diferite fracțiuni parlamentare și a pus pe post opinia unui reprezentant al societății civile în știrea „Legea securității naționale, mărul discordiei”. Totuși, în material sunt prezente și unele afirmații subiective, care nu-și au locul într-o știre. De exemplu, protestul deputaților BCS este numiti „bâlci”. Despre proiectul de lege se spune că ar fi fost votat „spre disperarea” celor din opoziție…
Postul Jurnal TV a reflectat echidistant și corect subiectul, prezentând echilibrat toate punctele de vedere.
Vedeți mai jos o selecție de știri la temă.