7.177 vizualizări

„Vocea” lui Vlad Plahotniuc în presa americană, văzută diferit de cea moldoveană

Weekend-ul trecut, pe pagina electronică a postului de televiziune FoxNews din SUA, cunoscut ca fiind apropiat Partidului Republican, a fost publicat un articol semnat de președintele Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc. Plasat la rubrica „Opinii”, textul se vrea un mesaj adresat președintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, iar ideea-cheie a materialului spune că Republica Moldova „și-ar dori să fie o punte de legătură între Est și Vest, nu un câmp de luptă”. De asemenea, Vlad Plahotniuc susține că, în urma semnării Acordului de Asociere cu UE, în Republica Moldova este eradicată corupția politică, iar obiectivul final al guvernării este construirea unei democrații  prospere, care privește spre Occident și menține relații bune cu toți vecinii săi. Apariția articolului în presa americană nu i-a lăsat indiferenți pe jurnaliștii de la Chișinău care, deși au „citit” același mesaj, l-au relatat în mod destul de diferit. Unele mass-media au scos în prim-plan faptul că mesajul a fost preluat pe larg de presa internațională, ceea ce i-a conferit greutate și importanță; alte redacții au criticat prestația lui Vlad Plahotniuc, văzând în gestul lui un nou șiretlic şi, în context, numindu-l „criminal de talie regională”. Vedeți mai jos selecția de știri.

Editorialul lui Vlad Plahotniuc preluat în presa străină

Editorialul președintelui Partidului Democrat în Moldova, Vlad Plahotniuc, a fost preluat de mai multe instituții media din România și Statele Unite ale Americii.
publika.md

Plahotniuc se adresează către Trump, într-un editorial pentru Foxnews: „Moldova vrea sa fie o punte între Est și Vest, nu câmp de luptă”

„Moldova nu vrea să devină un câmp de luptă, ci mai curând o punte între Est şi Vest”, este mesajul cu care se adresează noul președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, către președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, într-un editorial pentru publicația Foxnews.com.
realitatea.md

Andrei Năstase: „Criminalul de talie regională Plahotniuc încearcă să prostească o lume întreagă că ar fi reformator de esenţă europeană, iar pe căi tenebre caută acces la Moscova”

Oligarhul Vladimir Plahotniuc este un „criminal de talie regională”, care încearcă să prostească o lume întreagă că ar fi un reformator de esenţă europeană, iar în paralel, pe căi tenebre, caută tot mai insistent intrări la factori decizionali de la Moscova.
jurnal.md