3.480 vizualizări

Vocea diasporei, auzită de jurnaliști în funcție de simpatiile lor politice

Opinia moldovenilor stabiliți în afara Republicii Moldova s-au regăsit într-un sondaj sociologic realizat de IMAS, al cărui rezultate au fost făcute publice joi, 16 martie. Potrivit autorilor cercetării, concetățenii noștri din diaspora au fost întrebați, între altele, despre preferințele lor politice, problemele țării de baștină și activitatea președintelui Igor Dodon. În topul problemelor semnalate de ei s-a plasat: corupția, lipsa locurilor de muncă, salariile, pensiile, educația și migrația.

Jurnaliștii au urmărit cu interes rezultatele sondajului, iar știrile apărute peste zi au fost dintre cele mai diverse ca titlu și mesaj.  De facto, fiecare instituție media a selectat cele mai relevante (în opinia redacției) răspunsuri. Întâmplător sau nu, Canal 3, instituție media afiliată democratului Vlad Plahotniuc, a relatat despre predilecția concetățenilor noștri pentru votul uninominal, precizând că 87% din respondenți susțin inițiativa PDM și 10% s-ar opune. Portalul Independent.md a relatat despre preferințele politice ale diasporei, în al cărei top conduce lidera PAS, Maia Sandu, cu 70 la sută și Andrei Năstase, de la Platforma „Demnitate și Adevăr”, cu 42 la sută. La polul opus se află șeful democraților, Vlad Plahotniuc, cu 11 la sută acumulate. Jurnaliștii de la TVR Moldova.md au adoptat un stil mai neutru și generalist în relatarea rezultatelor sondajului, scriind că „88 la sută cred că lucrurile din țară merg într-o direcție greșită”. Vedeți mai jos selecția de știri.

SONDAJ: Votul uninominal este susţinut masiv de moldovenii din diasporă

Inițiativa Partidului Democrat din Moldova de modificare a sistemului electoral prin trecerea la votul uninominal la alegerile parlamentare, care i-ar permite diasporei să fie reprezentată de propriii deputați, dar şi retragerea mandatelor de deputați de către cetățeni, este susținută masiv de concetățenii noștri de peste hotare, potrivit unui sondaj realizat de compania IMAS.
canal3.md

Vocea Diasporei: 88 la sută cred că lucrurile din ţară merg spre o direcţie greşită

Compania IMAS a realizat primul sondaj în rândul cetăţenilor moldoveni stabiliţi peste hotarele ţări. Studiul prevede preferinţele politice, problemele ţării şi activitatea preşedintelui. Din cei intervievaţi, 90 la sută vor să aleagă în continuare preşedintele în mod direct, iar 87% cred că lucrurile din ţară merg spre o direcţie greşită.
tvrmoldova.md

Sondaj IMAS: Maia Sandu și Andrei Năstase sunt favoriții diasporei

Maia Sandu și Andrei Năstase sunt favoriții moldovenilor din diasporă, iar Vlad Plahotniuc și Mihai Ghimpu sunt printre codași, susține directorul companiei IMAS, Doru Petruți într-o conferință de presă cu titlul „Barometrul Diasporei”.
independent.md