3.048 vizualizări

Un nou „război al gazelor”, nou prilej de controverse mediatice

Situația privind aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze pe parcursul anului 2020, posibilele scenarii alternative de aprovizionare cu gaze și cine se face vinovat pentru situația creată – sunt doar câteva subiecte fierbinți, urmărite foarte activ de instituțiile de presă pe parcursul ultimelor două zile. Numeroasele declarații publice, făcute la tema dată, au fost destul de controversate uneori, la fel fiind și materialele de presă.

Portalul Moldova24.info a publicat o știre cu titlul „Premierul Chicu susține că problema furnizării gazelor naturale a devenit gravă pentru că guvernul Sandu nu s-a ocupat”, în care este expusă părtinitor, neechilibrat și dintr-o singură sursă poziția Premierului Ion Chicu – „cauza divergențelor dintre Rusia și Ucraina”, o „problemă externă, dar care a fost definitiv ignorată de Guvernul condus de Maia Sandu”.

Un alt portal, Evenimentul.md, a titrat pe un ton optimist: „Declarațiile președintelui „Moldovagaz”, Vadim Ceban, după ședința convocată de ministrul Economiei”. Ei au adus în prim plan o declarație potrivit căreia, până la sfârșitul săptămânii curente, va fi semnat, cu Ministerul Energeticii și Protecției Mediului din Ucraina, un Memorandum de Înțelegere privind cooperarea în domeniul securității furnizării gazelor naturale. La aceeași temă, Ziarul de Gardă a publicat, neutru și echidistant, articolul „Riscul ca R. Moldova să înceapă anul 2020 fără aprovizionare cu gaze naturale: Ce spun experții și autoritățile”, în care oferă o viziune de ansamblu asupra „războiului gazelor”, prezentând un pluralism de opinii ale părților implicate în discuții și negocieri.

Vedeți mai jos selecția de știri.

Premierul Chicu susține că problema furnizării gazelor naturale a devenit gravă pentru că guvernul Sandu nu s-a ocupat

Premierul Ion Chicu recunoaşte că există problema cu tranzitul gazelor naturale rusești spre Republica Moldova prin Ucraina, din cauza divergenţelor dintre Rusia și Ucraina. Chicu spune că este o problemă externă, dar care a fost definitiv ignorată de Guvernul condus de Maia Sandu.
Moldova24.info

Riscul ca R. Moldova să înceapă anul 2020 fără aprovizionare cu gaze naturale: Ce spun experții și autoritățile

Contractul de tranzit al gazelor naturale semnat între Ucraina și Federația Rusă expiră la 31 decembrie 2019, iar cele două țări nu pot ajunge la o înțelegere privind reînnoirea acestuia. În condițiile respective, potrivit unor politicieni din opoziție și experți de la Chișinău, de la 1 ianuarie 2020, R. Moldova riscă să rămână fără gaze naturale și fără energie electrică. De cealaltă parte, autoritățile îndeamnă cetățenii să-și păstreze calmul.
Ziarul de Gardă

Declaraţiile președintelui „Moldovagaz”, Vadim Ceban, după ședința convocată de ministrul Economiei

Suplimentul la Contractul de furnizare de gaze existent dintre „Gazprom” și SA „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers prin teritoriul Ucrainei pe segmentul Orlovka-Căușeni. Declaraţia aparţine președintelui SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, şi a fost făcută în cadrul unei şedinţe, convocată de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi.
Evenimentul.md