3.330 vizualizări

Știrile despre victoria democraților în patru localități din țară, de la omisiuni convenabile la accente usturătoare

Dacă la Chișinău s-a decis că în turul doi merg socialistul Ion Ceban cu 40,97% din voturi și liderul PPDA, Andrei Năstase, cu 32,12%, în țară repartiția voturilor a fost alta. Astfel, în patru localități au câștigat reprezentanții Partidului Democrat, la Jora de Mijloc a ieșit învingătoare reprezentanta Partidului Șor, Marina Tauber, iar la Bălți Nicolai Grigorișin, candidatul Partidului Nostru. Rezultatul obținut de democrați a fost reflectat diferit, iar pe alocuri – tendențios. Astfel, Canal2.md (instituție afiliată democraților) a notat pe un ton triumfalist că Partidul Democrat din Moldova a câștigat cele mai multe fotolii de primar, fără a oferi informații de context. Independent.md a ironizat ușor pe seama faptului că democrații nu au avut candidați pentru primăriile Chișinău și Bălți, și totuși s-au prezentat ca fiind „victorioși” în aceste alegeri locale. De asemenea, jurnaliștii atenționează că „președintele partidului Vlad Plahotniuc, nu și-a felicitat public reprezentanții partidului”. Zdg.md a reflectat subiectul alegerilor echidistant și factologic, cu informații de context și fără judecăți de valoare. Vedeți mai jos selecția de știri.

Partidul Democrat din Moldova a câştigat cele mai multe fotolii de primar, în urma alegerilor noi de duminică

Partidul Democrat din Moldova a câştigat cele mai multe fotolii de primar, în urma alegerilor noi de duminică. Chiar din primul tur au câştigat detaşat patru candidaţi, care fac parte din PDM.
canal2.md

Lista finală a câștigătorilor alegerilor locale din 20 mai. Partidul Democrat a obținut cele mai multe primării

În urma alegerilor locale noi de duminică, 20 mai, Partidul Democrat din Moldova (PDM) și-a adjudecat cei mai mulți primari. Cu excepția mun. Chișinău și Bălți, unde PDM nu a avut candidați, dar și a comunei Jora de Mijloc, unde învingătoare a ieșit reprezentanta Partidului ȘOR, în celelalte 4 localități unde au avut loc alegeri s-au impus reprezentanți ai democraților
zgd.md

N-au participat la alegerile din Chișinău și Bălți, dar sunt „victorioși” în alte localități! Democrații au luat primăriile în patru din șapte localități, dar nu i-a felicitat nimeni pentru asta

Nu au participat sau au pierdut alegerile de ieri din Chișinău și Bălți, însă sunt „victorioși” în celelalte cinci localități în care ieri au avut loc alegerile locale noi.
independent.md