3.919 vizualizări

Ştirile despre alegerea judecătorilor de către popor: între populism și lauri de victorie

Partidul Democrat din Moldova vrea ca judecătorii să fie aleși de popor. Acest anunțul a fost făcut marți, 9 octombrie, de liderul formațiunii, Vladimir Plahotniuc, după ședința partidului. Potrivit lui Plahotniuc, astfel va crește gradul de încredere a populației în justiție. Șeful democraților a dat asigurări că înainte de aprobare proiectul în cauză va fi dezbătut pe larg cu societatea civilă. Majoritatea instituțiilor de presă au relatat despre inițiativa PDM. Jurnal.md a văzut în această idee o inițiativă populistă inițiată în ajunul alegerilor. La polul opus, Publika.md a tratat subiectul pe un ton pozitiv, plasând anunțul într-un context favorabil PDM: „în ultimii doi ani, în acest domeniu noi am făcut mai multe reforme, decât în toate guvernările în anii precedenți”. Europalibera.org a tratat subiectul amplu, inserând opinia mai multor experți din domeniul juridic, care „au tratat cu prudență inițiativa democraților”. Vedeți mai jos selecția de știri.

Plahotniuc umblă din nou la Constituție: Inițiativa populistă care îi vizează pe judecători, lansată în ajun de parlamentare

În ajun de alegerile parlamentare, continuă să curgă inițiative populiste marca PD, tradițional anunțate de liderul partidului, Vladimir Plahotniuc. Potrivit acestuia, Comisia Juridică din Parlament urmează să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituției, astfel ca judecătorii din Republica Moldova să fie aleși de popor.
JURNAL.MD

Judecători aleşi de popor. Întoarcerea în URSS sau politizarea justiției?

Iniţiativa liderului democraţilor Vlad Plahotniuc este tratată cu îngrijorare de experţi în domeniu.
EUROPALIBERA.ORG

Liderul PDM, Vlad Plahotniuc: Vrem ca cetăţenii Republicii Moldova să aleagă direct judecătorii

Cetăţenii Republicii Moldova ar putea alege direct judecătorii. Partidul Democrat din Moldova a pregătit un proiect de hotărâre de Parlament care va cere Comisiei Juridice a Parlamentului să elaboreze un proiect de lege de modificare a Constituţiei în acest sens.
PUBLIKA.MD