2.701 vizualizări

Știrea despre posibila cercetare penală a lui Iurie Leancă, o adevărată cursă jurnalistică

Știrea despre cererea de a demara urmărire penală pe acțiunile/inacțiunile mai multor persoane cu funcții de demnitate publică, făcută astăzi de către membrii Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea fraudei bancare, s-a aflat de departe în topul fluxului informațional al zilei. Aceasta, inclusiv datorită faptului că printre numele celor pasibili, în opinia legislatorilor, de dosar penal se numără și ex-premierul Iurie Leancă. Fostul șef al Cabinetului de miniștri nu a întârziat să vină cu o replică, iar mass-media a reacționat aproape „la minut”, goana pentru viteză fiind la fel de acerbă ca și goana după originalitatea, dar și aciditatea titlurilor și a textelor.

Astfel, dacă unele resurse media au informat, în mod neutru, că deputații „cer”, iar fostul demnitar „consideră” (Moldpres, Moldova 9, Jurnal.md sau Curentul), mai multe redacții au scos în prim-plan declarațiile care să dea o conotație mai mult sau mai puțin dramatică demersului Comisiei de anchetă. Unimedia.info și TV8 au pus accent pe „scenariul de linșaj” care, potrivit lui Iurie Leancă, ar fi pus în aplicare de noua majoritate parlamentară; Realitatea.md a remarcat opinia acestuia privind „imixtiunea politicului în justiție”, iar Oficial.md a optat pentru un titlu-citat: „Îmi doresc, mai mult ca oricare politician aflat la putere sau în opoziție, ca frauda bancară să fie elucidată”. Vedeți mai jos selecția de știri.

Leancă reacționează: Îmi doresc, mai mult ca oricare politician aflat la putere sau în opoziție, ca frauda bancară să fie elucidată

Președintele Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM), Iurie Leancă, ex-Premier, a reacționat la declarațiile făcute de deputatul Alexandru Slusari, informează OFICIAL. Într-un comunicat de presă, Iurie Leancă a menționat că, această „comisie de anchetă” are un singur obiectiv: „validarea” acuzațiilor politice nefondate și denigratoare de ani de zile împotriva sa.
Oficial.md

Leancă: Nu este oare imixtiunea politicului în justiție, când un grup de deputați dau indicații Procuraturii Generale?

„Constat că această „comisie de anchetă” are un singur obiectiv: „validarea” acuzațiilor politice nefondate și denigratoare de ani de zile împotriva mea. Nu îi interesează dovezile, argumentele și probele prezentate, așa cum nu-i interesează nici elucidarea, în esență, a ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar.
Realitatea.md

„Scenariul de linșaj și denigrare merge „по плану”…”: Reacția lui Leancă la solicitarea Comisiei parlamentare privind inițierea unui dosar penal pe numele său

După ce Comisia parlamenatră de anchetă a decis să înainteze la Procuratura Generală primul demers privind deschiderea unui dosar penal pe numele mai multor persoane de demnitate publică, inclusiv pe numele fostul prim-ministru Iurie Leancă, acesta a venit cu o reacție. Dânsul susține că acestea ar fi niște acuzații politice nefondate și denigratoare la adresa sa.
Unimedia.info