2.973 vizualizări

Sondajul IRI, reflectat cu accent pe preferințele politice ale moldovenilor

Ziua de vineri a fost dominată de informațiile privind remanierile din eșalonul doi al Puterii executive, dar și cele despre faptul că, din 1 august, cel mai mare post de televiziune din holdingul media al lui Vlad Plahotniuc – Prime TV – ar putea trece la un alt holding media, cel afiliat Partidului Socialiștilor și lui Igor Dodon. În paralel cu acestea, un interes media sporit au generat și rezultatele sondajului de opinie realizat de Institutul Republican Internațional (IRI) în perioada 8 mai – 10 iunie, și care au fost făcute publice astăzi. Aceasta, chiar dacă unele realități post-sondaj s-au schimbat dramatic în Republica Moldova.

Jurnaliștii s-au focusat, în special, pe opinia moldovenilor referitoare la situația generală din țară, dar și pe preferințele lor politice înainte de alegerile locale, iar titlurile, deseori, au reflectat și atitudinile mass-media. „Vlad Plahotniuc peste Maia Sandu și Andrei Năstase la capitolul încredere din partea moldovenilor”, a titrat Telegraph.md. La rândul său, Noi.md a venit cu un titlu menit să ne spună „Care sunt cei mai apreciați politicieni din Moldova”, cu mențiunea că primul la capitolul încredere se numără Igor Dodon. Fostul lider PD s-a regăsit și în titlul de la Cotidianul.md – „Plahotniuc, la cel mai bun rating al său din istorie tocmai când a părăsit Republica Moldova”, iar Agora.md ne-a informat, sobru, „Cum ar vota moldovenii la următoarele alegeri”. Vedeți în continuare selecția de știri.

Vlad Plahotniuc peste Maia Sandu și Andrei Năstase la capitolul încredere din partea moldovenilor

Moldovenii au în continuare mai multă încredere în fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, decât în Prim-ministrul Maia Sandu și Andrei Năstase. Potrivit unui sondaj IRI, circa 26% dintre moldovenii din țară au încredere în Igor Dodon, urmat de Vladimir Plahotniuc cu 11%, Maia Sandu – 9% și Andrei Năstase cu 8% dintre respondenți.
Telegraph.md

Sondaj IRI: Cum ar vota moldovenii la următoarele alegeri

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Partidul Democrat (PD), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidul Șor ar accede în Legislativ.
Agora.md

Plahotniuc, la cel mai bun rating al său din istorie tocmai când a părăsit Republica Moldova

Fostul lider al Partidului Democrat, mulți ani cel mai detestat politician din Republica Moldova în sondaje, a ajuns la cel mai bun rating al său în topul încrederii, din istorie, tocmai când a fost nevoit să părăsească țara.
Cotidianul.md