5.426 vizualizări

Sondajele „citite” de presă: interpretările jurnalistice continuă și în 2017

Printre subiectele ce s-au bucurat de atenția jurnaliștilor în ziua de luni, 16 ianuarie, se numără și lansarea unui nou sondaj de opinie. Realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova în perioada 2-10 ianuarie 2017,  sondajul dat este primul făcut public după cele din campania electorală prezidențială din toamnă. Între altele, rezultatele cercetării arată că președintele Igor Dodon se bucură de încrederea a 49,7% din respondenți, în timp ce Maia Sandu – de 15,6%. Lidera PAS este urmată de președintele Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, cu 9,4%. Ca de obicei la noi, rezultatele sondajelor sunt un prilej pentru diverse interpretări, și acesta nu a făcut excepție. Astfel, A-tv.md îl prezintă victorios pe Igor Dodon și menționează că el este „politicianul care a adunat peste 50% din preferințele oamenilor”. Unimedia.info punctează că niciunul dintre liderii politici nu se bucură de încrederea majorității populației. De o manieră aparte a ales să prezinte informația în cauză Jurnal.md – reporterii de aici au realizat o știre în baza declarațiile unui membru al PPDA, care a analizat rezultatele studiului și care afirmă că președintele Dodon  trebuie „să rezolve problemele reale ale cetățenilor” și „să termine jocul lui Plahotniuc”.

Игорь Додон – единственный молдавский политик, к которому испытывают доверие почти 50% граждан (ФОТО)

Президент Республики Молдова Игорь Додон пользуется небывалым доверием у граждан. Об этом свидетельствует опрос, проведенный Ассоциацией социологов и демографов РМ.
a-tv.md

Sondaj: Care sunt liderii politici care se bucură de cea mai mare încredere din partea populației

Nici unul dintre liderii politici nu se bucură de încrederea majorității populației.
unimedia.info

Alexandru Slusari, despre poziţia şefului statului în ultimul sondaj: „Dodon, poate a venit timpul să termini jocul lui Plahotniuc şi să rezolvi problemele reale ale cetăţenilor”

Ultimul studiu sociologic arată că preşedintele actual ar trebui să aibă pe agendă chestiuni mai importante decât scoaterea drapelului UE de la Reşedinţa de Stat şi schimbarea limbii pe site-ul Preşedinţiei. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.
jurnal.md