5.536 vizualizări

Sesizarea liberalilor la Curtea Constituțională, gest de disperare sau de război?

Un grup de liberali în frunte cu Mihai Ghimpu a depus marți, 10 ianuarie, o sesizare la Curtea Constituțională (CC) privind interpretarea al. (4) și (6) din art. 98 al Constituției Republicii Moldova. Mai exact, ei vor să știe de câte ori șeful statului poate respinge candidatura unui ministru. Vorba este că, în conformitate cu Legea supremă, președintele poate numi și revoca membrii Guvernului la propunerea prim-ministrului; însă Constituția nu menționează de câte ori șeful statului poate face acest lucru și în ce condiții. Acțiunea liberalilor nu a trecut neobservată de presă, mai mulți jurnaliști întrebându-l pe Mihai Ghimpu dacă a mers la CC pentru a clarifica procedura de numire a noului ministru al Apărării, după recenta demitere a lui Anatol Șalaru din această funcție. Ghimpu le-a spus că „sesizarea nu este strict legată de această funcție”. De asemenea, jurnaliștii s-au întrecut la titluri cât mai diferite. Astfel, unele redacții au considerat această acțiune drept „disperată”, în timp ce alții au interpretat-o ca pe un „război”. Vedeți mai jos selecția de știri.

Partidul Liberal este disperat: merge la Curtea Constituțională după ajutor

Partidul Liberal solicită Curții Constituționale să interpreteze un articol din Constituție care se referă la unele împuterniciri ale șefului statului.
sputnik.md

Ghimpu a mers la CC să vadă de câte ori și în ce condiții Dodon poate respinge o candidatură de ministru

Câțiva liberali în frunte cu Mihai Ghimpu au mers astăzi la Curtea Constituțională pentru a clarifica două alineate din art. 98 al Legii Supreme.
agora.md

VIDEO// Ghimpu mută războiul cu Dodon la Curtea Constituțională

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a depus marți o sesizare la Curtea Constituțională, legată de prerogativele președintelui de a accepta și de a revoca miniștrii din Guvern și a cerut Curții să stabilească exact care sunt drepturile acestuia în această privință.
evz.md