3.408 vizualizări

Schimbarea sistemului electoral pe ordinea de zi în Parlament, un subiect fierbinte politic și jurnalistic

Proiectul de lege al Partidului Democrat (PD) privind schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova prin introducerea votului uninominal a fost inclus vineri, 5 mai, pe agenda Parlamentului. Inițiativa a venit din partea speakerului Andrian Candu, care a propus dezbaterea acestuia înainte de vizita Misiunii Comisiei de la Veneția, de săptămâna viitoare. Ulterior, pe agenda legislativului, la solicitarea PSRM, a fost introdus și proiectul privind sistemul electoral mixt. În scurt timp, în fața Parlamentului s-au adunat mai multe persoane pentru a protesta împotriva sistemului uninominal. Publika.md, instituție media afiliată PD, a scris despre subiect într-un context favorabil și a omis detalii despre protestul din centrul capitalei. La polul opus, Jurnal.md a realizat o știre care critică proiectul democraților. Europalibera.org a relatat subiectul pe o notă mai neutră și echilibrată.

Proiectul privind votul uninominal, pe ordinea de zi a Parlamentului. Candu: "În lectură finală, doar după avizul Comisiei de la Veneţia" (LIVE TEXT)

Corneliu Furculiţă, PSRM: "Cum va putea fi aplicat mecanismul trezorial în cazul candidaţilor uninominali?" Sergiu Sîrbu, PDM: "Fiecare candidat va trebuie să prezinte raportul financiar în circumscripţie. El poate fi finanţat de partid."
publika.md

Surpriză în Parlament: pe ordinea de zi se află schimbarea sistemului electoral

Președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu a introdus, în mod surprinzător vineri, proiectul de lege privind trecerea la sistemul uninominal , pe ordinea de zi a legislativului.
europalibera.org

LIVE TEXT şi VIDEO: Schimbarea sistemului electoral, discutată în Parlament în lipsa unui consens naţional, dar şi a criticilor dure ale partenerilor externi

În pofida lipsei unui consens naţional, dar şi a criticilor dure lansate de partenerii externi, deputaţii de la Chişinău discută astăzi proiectele privind schimbarea sistemului electoral al Republicii Moldova.
jurnal.md