3.321 vizualizări

Rezoluția Parlamentului European, tratată selectiv și cu omisiuni în unele buletine de știri TV

Cu votul a 396 de eurodeputați, 186 de abțineri și 76 împotrivă, Parlamentul European a adoptat miercuri, 14 noiembrie, o rezoluție critică la adresa Republicii Moldova, în care se spune că asistența macrofinanciară promisă Chișinăului nu trebuie acordată decât după alegerile parlamentare preconizate pentru februarie 2019. Cele mai grave probleme sesizate în cadrul dezbaterilor au fost modificările la legislația electorală, invalidarea alegerilor locale generale din Chișinău, lipsa transparenței în dosarul fraudei bancare și reforma fiscală. Totuși, unii eurodeputați nu au susținut propunerea de a sista asistenței macrofinanciară, din grijă pentru păstrarea cursului european al țării noastre. Noi am urmărit buletinele de știri de la mai multe posturi TV și am observat abordări diametral opuse. NTV Moldova, de exemplu, a ignorat subiectul și a preferat să relateze într-un reportaj cu titlul ambiguu „Soarta incertă a Europei” despre unele declarații ale cancelarului german, Angela Merkel, privind ideea creării unei armate europene. Deși a fost o rezoluție critică la adresa autorităților moldovene, Publika.md a preferat să diminueze din gravitatea acesteia, selectând preponderent opiniile eurodeputaților care au criticat votul din Parlamentul European, precum și prin citarea unor pasaje din document favorabile guvernării. Tv8.md a relatat neutru, cu opinii pro și contra, care au echilibrat subiectul. Vedeți mai jos știrile.

„Soarta incertă a Europei”

Cancelarul german, Angela Merkel apără ideea unei armate europene relansată de președintele francez Emmanuel Macron. Ea și-a exprimat opinia în timpul unor dezbateri În Parlamentul European, privind viitorul Europei. Merkel a vorbit, de asemenea, despre necesitatea dezvoltării unor sisteme de armament comune și despre o politică de export de armament.
ntv.md

/VIDEO/ Modificările electorale, invalidarea alegerilor și lipsa transparenței în dosarul fraudei bancare din Moldova, sesizate de la tribuna Parlamentului European

Telegram Modificările făcute la Legislația electorală, invalidarea alegerilor locale generale din Chișinău, lipsa transparenței în dosarul fraudei bancare și reforma fiscală au fost printre cele mai acute probleme din Republica Moldova, sesizate în cadrul dezbaterilor de ieri, din Parlamentul European, la subiectul legat de Acordul de Asociere a Republicii Moldova și a Georgiei cu Uniunea Europeană.
tv8.md

Parlamentul European a aprobat astăzi un raport cu privire la implementarea Acordului de Asociere dintre Moldova și UE

Parlamentul European a aprobat astăzi un raport cu privire la implementarea Acordului de Asociere dintre Moldova și UE. Documentul care critică şi laudă ţara noastră, a fost elaborat de eurodeputatul lituanian Petras Austrevicius, raportorul Parlamentului European pentru Moldova.
publika.md