3.601 vizualizări

Retragerea proiectului privind liberalizarea capitalului, între controverse și etichetări

Proiectul privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală a fost retras marți, 28 februarie, din Parlamentul Republicii Moldova. Informația a fost confirmată de unul dintre autorii inițiativei legislative, spicherul Andrian Candu. Potrivit acestuia, decizia a fost luată în urma mai multor expertize, care au semnalat „o serie de deficiențe tehnice ale documentului”, ceea ce a condus la retragerea lui definitivă. Menționăm că proiectul în cauză a provocat discuții aprinse în spațiul public autohton, inclusiv o presiune majoră din partea societății civile, care a cerut retragerea lui, dar și critica unor parteneri de dezvoltare ai țării noastre. Iar astăzi, întâmplător sau nu, proiectul a fost retras cu doar câteva ore înainte ca Misiunea FMI și premierul Pavel Filip să susțină o conferință de presă comună.

Anunțul despre retragerea proiectului de lege privind liberalizarea capitalului a ajuns cu rapiditate în presă, însă, ca de obicei, subiectul a fost tratat din diferite puncte de vedere. Majoritatea presei a subliniat că respectivul proiect a provocat controverse și presiuni din partea societății civile. Totuși, unele instituții media și-au permis folosirea unor etichetări precum „oligarhii au făcut un pas înapoi” sau „scandalosul proiect” – expresii care, de altfel, se consideră o abatere de la normele deontologice. Vedeți mai jos cine și cum a scris legat de acest subiect.

Scandalosul proiect al PDM privind amnistia fiscală a fost retras din Parlament

Proiectul privind Liberalizarea capitalului și stimularea fiscală a fost retras din Parlament. Informația a fost confirmată de unul dintre autorii proiectului, Președintele Parlamentului, finul oligarhului Vladimir Plahotniuc, Andrian Candu, care a recunoscut că experții internaționali ”au constatat mai multe deficiențe”.
moldnews.md

ULTIMA ORĂ! Deputații renunță TOTAL la Legea privind amnistia fiscală. Proiectul a fost retras, iar Candu explică

Proiectul privind Liberalizarea capitalului și stimularea fiscală a fost retras din Parlament. Informația a fost confirmată pentru Realitatea.md de către Andrian Candu, unul dintre autorii inițiativei.
realitatea.md

Oligarhii au făcut un pas înapoi

Controversatele proiecte de lege privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală au fost retrase din Parlament cu câteva ore înainte ca misiunea FMI și premierul Pavel Filip să susțină o conferință de presă. Informația a fost confirmată de șeful Legislativului Andrian Candu, unul din autorii inițiativei votate în prima lectură.
report.md