2.885 vizualizări

Republica Moldova, între laudele și criticile deputaților europeni

În Parlamentul European au avut loc marți, 16 iulie, dezbateri privind situația din Republica Moldova. Europarlamentarii au apreciat faptul că țara noastră are un Guvern învestit legitim, dar au menționat totodată că așteaptă implementarea reformelor democratice. Șefa diplomației de la Bruxelles, Federica Mogherini, a spus în intervenția sa că se pregătesc măsuri concrete pentru a susține Republica Moldova, inclusiv în ceea ce privește deblocarea asistenței macro-financiare.

Discuțiile de la Bruxelles au fost reflectate diferit în mass-media de la Chișinău. Jurnal.md a titrat pe un ton victorios: „Eurodeputați: „Republica Moldova are azi cel mai reformist și mai proeuropean Guvern din ultimii 30 de ani; Priviți-o ca pe o mare șansă!””. Portalul Deschide.md a fost mai rezervat, drept care în titlu a utilizat opinia unui euro-deputat din Franța: „Euro-deputat francez spune că Republica Moldova nu a ales Uniunea Europeană: Două clanuri s-au aliat împotriva celui de-al treilea”. În știrea de la Radiochisinau.md s-au regăsit mai multe opinii și un ton neutru de relatare: „Situația de la Chișinău, dezbătută noaptea trecută în Parlamentul European. Federica Mogherini vorbește despre măsuri concrete pentru Republica Moldova”. Vedeți mai jos selecția de știri.

Eurodeputați: „RM are azi cel mai reformist şi mai proeuropean Guvern din ultimii 30 de ani; Priviţi-o ca pe o mare şansă!”

După căderea regimului Plahotniuc, Republica Moldova trebuie sprijinită tehnic, politic şi mai ales, financiar, pentru a implementa reformele necesare. Declaraţiile au fost făcute în plenul Parlamentului European, unde noii eurodeputaţi au discutat despre situația din Republica Moldova.
jurnal.md

Situația de la Chișinău, dezbătută noaptea trecută în Parlamentul European. Federica Mogherini vorbește despre măsuri concrete pentru R.Moldova

În Parlamentul European au avut loc noaptea trecută, 16 iulie, dezbateri privind situația din Rep. Moldova. Europarlamentarii au apreciat faptul că R. Moldova are un Guvern care și-a asumat lupta împotriva corupției și depolitizarea instituțiilor de stat.
radiochisinau.md

Eurodeputat francez spune că RM nu a ales UE: Două clanuri s-au aliat împotriva celui de-al treilea

Eurodeputatul francez Thierry Mariani consideră că „Moldova nu a ales Europa”. În opinia sa, Blocul ACUM şi Partidul Socialiştilor, pe care politicianul le numeşte „două clanuri”, au decis să se alieze ca să lichideze „un al treilea clan”, cel al lui Vlad Plahotniuc, scrie Adevărul Moldova.
deschide.md