3.733 vizualizări

Relatarea despre votarea în lectură finală a sistemului mixt, hârtia de turnesol pentru jurnaliștii din R. Moldova

Cu 74 de voturi pro, reforma electorală a fost aprobată joi, 20 iulie, de către deputații democrați și socialiști. Proiectul de lege privind sistemul de vot mixt a provocat mai multe dezbateri și a fost criticat de societatea civilă și opoziție, iar deputații PCRM, PLDM și PL au părăsit sala în care a avut loc ședința Parlamentului. Acest eveniment a monopolizat agenda publică, însă fiecare instituție media i-a dat propria conotație și a schimbat accentele în funcție de politica editorială. Astfel, Sputnik.md a relatat subiectul exclusiv din perspectiva guvernării PD-PSRM, menționând în titlu numele președintelui Igor Dodon, chiar dacă în știre nu se relatează nimic despre acesta: „Andrian Candu pregătește un document important pentru Igor Dodon”. Publika.md a oferit spațiu mediatic amplu pentru PD, prezentând inclusiv declarațiile speakerului Andrian Candu după votarea proiectului de lege. De remarcat că nici în informația de background nu s-a relatat nimic despre poziția critică a societății față de modificarea sistemului electoral. Unimedia.info a atras atenția cititorilor săi asupra caracterului intempestiv al votării sistemului mixt, care s-a produs în forul legislativului în doar 4 minute. Spre deosebire de celelalte două instituții media, Unimedia.info a relatat și detaliile controversate al respectivului proiectul de lege, și astfel a oferit publicului informații mai complete.

Andrian Candu pregătește un document important pentru Igor Dodon

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a făcut declarații în fața presei după ce deputații au susținut în lectură finală modificările la Codul Electoral.
sputnik.md

(video) 74 de voturi. Sistemul mixt a fost votat în lectură finală în doar 4 minute

Chiar dacă mii de cetățeni au ieșit astăzi în fața Parlamentului și au cerut să nu se modifice sistemul electoral, deputații au votat astăzi în a doua lectură proiectul cu privire la votul mixt.
unimedia.info

Andrian Candu: Votul este un nou început. Oamenii își vor alege direct deputații

În sediul Parlamentului, Andrian Candu a menționat că schimbarea care a avut loc astăzi prin votul din plen va aduce doar beneficii.
publika.md