2.909 vizualizări

Refuzul parlamentarilor de a discuta redenumirea limbii în Constituție — înfrângerea liberalilor sau ignoranța celorlalți deputați?

Deputații au amânat joi, 26 aprilie, să dezbată în plenul Parlamentului proiectul de lege cu privire la modificarea articolului 13 din Constituția Republicii Moldova, care se referă la modificarea denumirii limbii de stat din „Moldovenească” în „Română”. Deputații liberali au propus includerea acestui proiect pe ordinea de zi a ședinței de astăzi, însă propunerea nu a fost susținută de majoritatea deputaților din fracțiunile PD, PSRM și PCRM. Refuzul de a dezbate proiectul de lege a servit drept subiect de știre pentru câteva instituții de presă și a alimentat tendințele unor mass-media de a interpreta faptele. KP.md a catalogat cele întâmplate drept „o nouă înfrângere a liberalilor”, în timp ce Point.md a titrat că deputații „nu se grăbesc să schimbe denumirea limbii de stat”. Unimedia.info a relatat pe un ton neutru și a notat în titlu că „limba română a fost ignorată din nou de deputați”.

Очередной провал либералов: парламент Молдовы не поддержал проект о переименовании госязыка

Парламент Молдовы не поддержал инициативу либералов о внесении поправки в 13 статью Конституции РМ. Она подразумевала переименование государственного языка в "румынский".
kp.md

(doc) Limba română, ignorată din nou de deputați. Proiectul de lege privind modificarea articolului 13 din Constituție, respins de pe ordinea de zi

Deputații amână să dezbată în plenul Parlamentului proiectul de lege cu privire la modificarea articolului 13 din Constituția Republicii Moldova, care se referă la modificarea limbii de stat din „Moldovenească” în „Română”. Deputații liberali au propus includerea pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a proiectului de lege înregistrat în Parlament încă la 2 noiembrie 2017.
unimedia.info

Депутаты не спешат менять название государственного языка

Депутаты на сегодняшнем заседании парламента отложили обсуждение законопроекта, который предусматривает смену названия государственного языка с молдавского на румынский.
point.md