3.543 vizualizări

Protestele pensionarilor, abordate diferit de presa pro-Șor și pro-PSRM

Membri și simpatizanți ai Partidului Șor, preponderent pensionari, au protestat pe 20 februarie în fața sediilor Partidului Socialiștilor din mai multe orașe ale țării. Manifestanții și-au exprimat nemulțumirea față de recenta hotărâre a Guvernului Chicu care ar duce la o indexare mai mică a pensiilor decât o prevede un proiect votat de Parlament în decembrie 2019. Partidul Șor e emis un comunicat de presă la subiect, iar deputații din fracțiunea partidului au organizat un briefing la Legislativ, în care au criticat decizia guvernării și au anunțat viitoare acțiuni de protest similare. 

Televiziunea Centrală a titrat la scurt timp: „Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului Șor cer majorarea pensiilor”. Autorii știrii au copiat fidel comunicatul de presă al formațiunii, anunțând că „peste șase mii de persoane au protestat în această dimineață împotriva guvernării socialiste” și citând mai multe opinii critice care ar aparține unora dintre protestatari, fără a le da nume. Totodată, redacția a inclus pe portal o galerie foto preluată de pe site-ul oficial al partidului. 

Mai multe instituții media au abordat subiectul pornind de la briefingul susținut de parlamentarii din Partidul Șor. Jurnaliștii i-au citat în ce privește informațiile despre proteste, iar unele au precizat că la Chișinău, bunăoară, în fața sediului central al PSRM s-a adunat un grup de câteva zeci de persoane care au cerut pensii și salarii mai mari (Radio Chișinău – Partidul Șor protestează în fața sediilor teritoriale ale PSRM din mai multe localități, Pro TV – Pensionarii au ieșit la proteste pentru a cere pensii mai mari, la sediile PSRM din întreaga țară. Declarațiile Partidului Șor, Jurnal.md – „Fracțiunea Partidului Șor critică proiectul de indexare a pensiilor propus de Guvernul Chicu și anunță acțiuni de protest). 

De cealaltă parte, instituțiile media afiliate PSRM nu au relatat despre protestele membrilor și simpatizanților Partidului Șor. În schimb, Accent TV a publicat o știre cu opinia deputatei socialiste Adela Răileanu: Adela Răileanu: Dacă Șor cu Plahotniuc nu ar fi furat un miliard de dolari, noi am fi avut bani să dublăm pensiile. Parlamentara spune printre altele că grupul de protestatari „este folosit în scopuri meschine de către principalul hoț al miliardului, Ilan Șor”. 

În după-amiaza aceleiași zile, Televiziunea Centrală a mai venit cu un articol, în care susține chiar din titlu că „socialiștii au o atitudine ofensatoare și rămân reci față de protestele pensionarilor din toată țara”

Vedeți mai jos selecția de știri.

Proteste în toată țara. Membrii și simpatizanții Partidului Șor cer majorarea pensiilor

Peste șase mii de persoane au protestat în această dimineață împotriva guvernării socialiste criticând atitudinea acesteia în contextul ajustării pensiilor, pe care oamenii le califică drept antisociale. Acțiunile de protest, desfășurate în toate orașele din țară, la sediile regionale ale PSRM, inclusiv la cele din Chișinău și Bălți, au fost sprijinite de Partidul Politic „ȘOR”, formațiune care propune și o inițiativă legislativă care să asigure un trai decent pentru pensionari, scrie partidulsor.md.
TVC

Fracțiunea Partidului Șor critică proiectul de indexare a pensiilor propus de Guvernul Chicu și anunță acțiuni de protest

Fracțiunea Partidului Șor anunță acțiuni de protest organizate de susținătorii partidului, în mare parte - pensionari, care se arată nemulțumiți de deciziile Guvernului Chicu de a oferi o indexare mai mică a pensiilor decât prevede proiectul privind indexarea pensiilor care a fost votat în Parlament la finele anului trecut.
Jurnal.md

Adela Răileanu: Dacă Șor cu Plahotniuc nu ar fi furat un miliard de dolari, noi am fi avut bani să dublăm pensiile

Deputatul PSRM, Adela Răileanu, susține că dacă Moldova nu era afectată de „furtul miliardului”, acum autoritățile reușeau să dubleze alocațiile sociale a mai multor categorii de persoane. Despre aceasta Răileanu a scris pe pagina sa de Facebook.
Accent TV