3.947 vizualizări

Protestele din România, cu ecouri și în presa de la Chișinău

De câteva zile bune, zeci de mii de oameni protestează în România împotriva intenției Guvernului de la București de a modifica, prin Ordonanță de urgență, Codurile penale în sensul dezincriminării parțiale a abuzului în serviciu și a conflictului de interese. Printre beneficiarii Ordonanței – care va viza câteva mii de dosare aflate în diferite stadii de anchetă sau chiar trimise deja în instanțe – se numără inclusiv unii membri ai Guvernului, dar și liderul coaliției de guvernare PSD-ALDE, Liviu Dragnea, acuzat de procurorii anticorupție într-un dosar ce se referă la fapte din perioada în care era șeful Consiliului Județean Teleorman. În pofida protestelor, luni seară, Guvernul de la București a adoptat așa-numita ordonanță a grațierii, în urma căreia vor fi grațiați aproximativ 2000 de deținuți, și cea privind modificarea Codurilor Penale. Luată pe ascuns, decizia i-a înfuriat pe oameni, care au ieșit masiv în stradă, strigând lozinci: „Hoții!” „Rușine să vă fie”. Protestele au continuat și astăzi, 1 februarie, iar o bună parte din presa de la Chișinău a reflectat evenimentele de la București. Jurnal.md notează, cu referire la Liviu Dragnea, că printre „penalii din România care scapă de pușcărie se află și amicul și „omologul” oligarhului Plahotniuc”; Evz.md a dat reacția liderei PAS, Maia Sandu, care-și exprimă speranța ca politicienii de la București nu se vor inspira după modelul clasei politice de la Chișinău; iar Newsmaker.md a făcut o retrospectivă a protestelor de ieri seara. Vedeți mai jos selecția de știri.

Penalii din România care scapă de puşcărie odată cu modificarea legislaţiei privind amnistia şi graţierea: Amicul şi „omologul” oligarhului Plahotniuc - în capul listei

Odată cu modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, adoptată aseară de Guvernul român printr-o ordonanţă de urgenţă, mai mulţi politicieni şi guvernanţi corupţi vor scăpa de dosare penale şi, respectiv, de riscul de a ajunge după gratii.
jurnal.md

Maia Sandu despre OUG-ul Guvernului PSD și protestele de la București: „ Ne păstrăm încrederea că românii demni nu vor permite deraparea de la democrație și valorile europene”

Liderul PAS, Maia Sandu, a declarat că România trebuie să rămână un model de reformare a sistemului de justiție pentru Republica Moldova și că partidele democratice împreună cu cetățeni să mențină acest curs pentru care România muncește de mai bine de 10 ani.
evzmd.md

В Румынии прошли ночные протесты после утверждения постановления об амнистии

Массовые акции протеста прошли в ночь на 1 февраля в нескольких городах Румынии. Люди вышли на протесты после того, как румынское правительство приняло поздно вечером законопроект об амнистии и изменения уголовного законодательства.
newsmaker.md