Proiectul de lege privind activitatea ONG-urilor, din nou în vizorul politicienilor și al presei
După votarea în prima lectură în anul 2018, proiectul legii ce vizează activitatea ONG-urilor a revenit în atenția opiniei publice, odată ce ar urma să fie adoptat în lectură finală de către Parlament. Documentul conține mai multe prevederi privind funcționarea organizațiilor necomerciale, modalitățile de finanțare ale acestora sau norme ce țin de implicarea ONG-urilor în campaniile electorale. Adoptarea acestei legi este una dintre condițiile de bază ale Uniunii Europene pentru oferirea asistenței financiare Republicii Moldova.
Inițial, preşedintele Igor Dodon a anunțat, încă săptămâna trecută, că nu va promulga legea pe motiv că „aceasta ar permite ONG-urilor să acceseze finanțare din exterior şi să presteze servicii partidelor politice”. Luni, 1 iunie, și prim-ministrul Ion Chicu s-a pronunțat la subiect, în cadrul unui briefing de presă, declarând că actualul Guvern nu va susține documentul „în redacția actuală” din motiv că „Republica Moldova, prin intermediul acestor ONG-uri, își va pierde independența”. Declarațiile au fost criticate de mai mulți deputați, exponenți ai opoziției și experți.
Astfel, subiectul a devenit cap de afiș în ultimele zile. Pe de o parte, postul TV Primul în Moldova a catalogat proiectul de lege drept un „document destul de controversat”. În știrea cu titlul „Lege cu semne de întrebare”, autorii au prezentat exclusiv viziunea autorităților care îl critică, fără a completa cu alte opinii sau detalii de background. La polul opus, Jurnal TV a văzut în declarațiile premierului un atac. Jurnaliștii au titrat: „Chicu atacă opoziția și legea ONG-urilor”, completând cu replica unui deputat din opoziție. Radio Europa Liberă a prezentat subiectul complex, citând inclusiv comentariile câtorva experți: „Condițiile accesării finanțării europene, un măr al discordiei pe scena politică”.
Vedeți mai jos selecția de știri.