3.488 vizualizări

Privatizarea Metalferos în media: de la beneficii la interese obscure

Subiectul despre privatizarea întreprinderii Metalferos a fost în atenția presei pe parcursul întregii săptămâni după ce luni, 27 ianuarie, premierul Ion Chicu a anunțat pe pagina sa de Facebook că Guvernul o va scoate la privatizare în perioada imediat următoare. Vineri, 31 ianuarie, în cadrul ediției tradiționale „Președintele răspunde”, Igor Dodon a venit și cu explicația de ce „statul nu trebuie să se ocupe cu strângerea «metalolomului» (n.r. – fier uzat)”.

Unele instituții mass-media au scris exclusiv despre beneficiile acestei inițiative (Accent TV – „Președintele Dodon: Statul trebuie să mențină în proprietate activele strategice! (VIDEO)”; Today.md – „Dodon: Statul trebuie să mențină în proprietate activele strategice”; Democracy.md – „Igor Dodon a declarat: Întreprinderile precum Calea Ferată, Moldtelecom, Rețelele Energetice trebuie să rămână în proprietatea statului”). Altele, printre care Ziarulnational.md, au abordat declarațiile prim-ministrului și ale președintelui cu scepticism, publicând știri în care se regăsesc mai multe opinii și detalii despre „ideea năstrușnică de a privatiza Metalferos” (Dodon explică de ce trebuie PRIVATIZATĂ întreprinderea „Metalferos”, unde nașul său este director financiar: „Ce are statul cu strângerea METALOLOMULUI? Vom crea mecanisme ca următoarea guvernare să nu STOARCĂ din nou bani”, „ULTIMA ORĂ // Dodon are șanse mari să PIARDĂ ALEGERILE prezidențiale și din acest motiv «sponsorii ruși» îl grăbesc să scoată la PRIVATIZARE mai multe bunuri: «Privatizările, plata datoriilor lui Dodon către Federația Rusă»”. Portalul Agora a publicat o știre cu titlul: „Argumentul lui Dodon pentru privatizarea Metalferos: „Statul nu trebuie să strângă «metalolom»”, în care contrapune atât intențiile exponenților puterii de a privatiza întreprinderea, precum și reacțiile celor care susțin că în spatele deciziei de privatizare ar exista „multiple acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani”.

Vedeți mai jos selecția de știri.

Igor Dodon a declarat: Întreprinderile precum Calea Ferată, Moldotelecom, Rețelele Energetice trebuie să rămână în proprietatea statului

Statul trebuie să mențină în proprietate activele strategice. Aceasta este poziția președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, legată de privatizările celor mai importante instituții cu capital majoritar de stat, transmite democracy.md.
Democracy.md

Argumentul lui Dodon pentru privatizarea Metalferos: „Statul nu trebuie să strângă „metalolom””

Președintele Igor Dodon consideră că „statul nu trebuie să se ocupe cu strângerea „metalolomului”” (n.r. - fier uzat). Într-o altă ediție de „Președintele răspunde”, Dodon a vorbit despre privatizarea Metalferos, instituție care nu ar prezenta interes pentru conducerea țării, subliniind că nu este un obiect strategic.
Agora

Dodon are șanse mari să PIARDĂ ALEGERILE prezidențiale și din acest motiv „sponsorii ruși” îl grăbesc să scoată la PRIVATIZARE mai multe bunuri: „Privatizările, plata datoriilor lui Dodon către Federația Rusă”

Președintele Igor Dodon ar fi în pericol să piardă alegerile prezidențiale, „iar sponsorii săi moscoviți” ar ști acest lucru. Astfel, autoritățile actuale vor scoate la privatizare mai multe structuri economice, mai mult sau mai puțin strategice, pe care vor pune mâna rușii. De această părere este fostul ministru al Apărăii, secretarul executiv al PUN, Anatol Șalaru.
Ziarulnational.md